Димитър Темелков от с. Поленица е „Цар на виното” в Сандански

70-годишният Димитър Темелков от село Поленица бе избран за „Цар на виното” в Сандански за отиващата си вече 2019 година.

“За да стане виното качествено трябва да отлежи три месеца, претака се само по време на пълнолуние и то три пъти, след което е готово за пиене”, каза той. 

17 винопроизводители от региона участваха в празника на младото червено вино, провел се на площада в курортния град.

„Виното ми е от стария сорт „Мелник”, сега вече като цар съм на върха на щастието, произведено е с много любов. Съпругата ми е агроном, помага при резитбата на лозята, за това тя е моят Трифон Зарезан”, допълни победителят.

Втори в конкурса е Иван Митрев, а трети – Георги Кърколев, и двамата от Сандански.

„Време е за вино, то ще стопли телата, душите и сърцата ни. Весело посрещане на новата година. Нека тя да бъде берекетна и плодоносна”, каза кметът на Сандански Атанас Стоянов. Той покани всички жители и гости на града да посрещнат новата 2020 година на площада.

„Производството на вино в района на Сандански е препитание за хората от векове. Всеки, който иска да се весели, е добре дошъл на този празник. Участват 17 производители на еликсира от общината, ще бъдат наградени трите най-добри вина”, каза виночерпецът Костадин Миндов, който от буре раздаваше по чаша на гостите на празника.

Празникът протече с богата фолклорна програма, на площада пред дома на културата се извиха хора. /БГНЕС

Короноваха Димитър Темелков от село Поленица за „Цар на виното” в Сандански  снимка 1
Короноваха Димитър Темелков от село Поленица за „Цар на виното” в Сандански  снимка 2

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *