Димитър Урдев, общински съветник: “Пирин” е уникален отбор, ако аз имам някакви претенции към клуба, те са, че когато бяхме в елитната група, не залагахме на наши специалисти и играчи

Общинският съветник Димитър Урдев беше част от групировката Г-15, която преди десетина години управляваше ФК “Пирин”. Затова го потърсихме за коментар по парливата тема с несгодите на клуба и начините за излизане от кризата.
– Недостигът на средства в ОФК “Пирин” го превърна от края на октомври, та досега в център на дискусии сред общински съветници, а и в местния парламент, как стои въпросът с издръжката на едно футболно дружество?
– Издръжката на един футболен клуб е изключително сериозно начинание. Да се обезпечи финансово един клуб в голяма степен зависи първо от това в коя лига играе и после какви са целите му. Друг е въпросът, че “Пирин” е уникален клуб, който разполага с големи надежди в детско-юношеската си школа, и в този смисъл той не е отбор без бъдеще. Това е една добра база и ако този клуб се управлява по правилния начин, никога няма да имаме проблеми с бъдещето на футбола в Благоевград. А истината е, че добра детско-юношеска школа може да имаме само когато имаме добър представителен отбор. Добър пример за това винаги са били “Литекс”, “Лудогорец”, ЦСКА, “Левски”, “Славия”, които са имали силни школи във времето, когато са имали силни отбори. Много важна е базата, с която разполага клубът, и специалистите, които работят в него.
– Защо въпреки отпуснатите 200 000 лв. футболистите се оказаха пак с неизплатени заплати?
– Редно е ние като общински съветници да бъдем запознати с реалното финансово състояние на клуба и перспективите, които той има. За футболния клуб наистина трябва да има специален дебат в ОбС. За мен е много важно тези няколкостотин деца, които тренират в ДЮШ, да не останат “на улицата”. От една страна, това не е дейност, от която трябва да очакваме печалба, това на всички трябва да е ясно. От друга, става въпрос за обществен ресурс, затова всички общински дружества, включително и “Пирин”, са длъжни на всеки 3 месеца да внасят отчет за финансовото си състояние. Надявам се колегите, които задават въпроси, да са си направили труда да погледнат документите преди това.
Във всички случаи кметът не разписва за какво да се харчат и за какво не бюджетите на тези дружества. Реално отговорност за разходването на средствата носим всички ние, общинските съветници и кметът включително, но най-голямата отговорност е на управителите им, в случая на Венко Попов.
Ако аз имам някакви претенции към клуба, те са, че в годините, когато бяхме в елитната група, не залагахме на наши си специалисти както в треньорския щаб, така и за състезателите. Трябваше да го направим дори с риск да отпаднем. Това, което в момента се случва в “Пирин”, според мен е оздравително и трябва да залагаме изцяло и единствено на наши деца и футболисти, и да ги развиваме. Това е бъдещето на клуба. Всяка покупка на външни футболисти за мен е обидна. Не може да инвестираме в школа и да търсим после външни играчи, това са противоречиви неща.
– Изпадането на “Пирин” от елита тази пролет ли е причината за финансовото му състояние в момента?
– Не мога да кажа дали е така, но това беше много тежък удар срещу футболния клуб и знам как голяма част от футболистите и специалистите го преживяха. Надявам се това да е урок, който да научим, и ако искаме в бъдеще да имаме клуб, да инвестираме единствено и само в нашата школа.
Нормално е всички фенове да имат претенции към ръководството както в лицето на треньорския щаб, така и в лицето на административния щаб. Не можем да избягаме от тези неща. Затова трябва да дадем отговори, да излезем и ясно да кажем на всички, че с тези възможности това са реалните резултати. Ако не можем да се справим, да търсим вариант, като например основен спонсор. Аз лично съм с впечатление, че кметът много пъти е търсил варианти да сподели финансовата отговорност с големи спонсори, но няма желаещи да го направят. Има много фирми, които помагаме с каквото можем, но едно е да даваш по малко от време на време, друго е да знаеш, че това ти е основен ангажимент. Нещата са различни. Нека все пак да не сме с къса памет, общината спаси “Пирин”. Това е истината, “Пирин” беше фалирал! “Пирин” беше изчезнал! След като Чапов го управлява 1-2 г., и той видя, че това не може да е бизнес, това е един вид социална дейност. Ако искаме да е бизнес, това означава, че всички фенове, които идват на стадиона, трябва да са готови да си купят билети за по 20-30 лв. Няма логика като ходиш на концерт на голям изпълнител, да можеш да платиш 50-80-100 лв., а за любимия отбор да не искаш да дадеш и 5 лв. Винаги имаме претенции към отбора, но явно не сме готови да поемем своя ангажимент към него.
Личното ми мнение за бъдещето на “Пирин” е, че трябва да инвестираме в ДЮШ, да се намери начин да се плаща допълнителна квалификация на треньорите и специалистите, включително и в чужди отбори да отидат за по няколко месеца, защото футболът се развива много бързо и това са знания, които тук няма как да ги научат. Това е начин нещата да се подобрят наистина, иначе ще останем на някакво юношеско ниво. Ако нямаме професионален футбол, децата, които тренират в ДЮШ, по всяко време могат да ги вземат другите клубове, без ние да можем да имаме никакви претенции към никого. Ако имаме отбор в “А” и “Б” група, всяко дете ще може да подпише първи професионален договор с клуба и така вече ще можем да имаме някакви претенции при излизане от “Пирин”. В Италия, Германия тези правила са уредени много добре, но в България такова нещо няма. Всеки отбор може да вземе дете на 14, 15, 16 години, без да пита хората, които са инвестирали в него, като единствено при подписване на първи професионален договор ще даде 5000 лв. на “Пирин” и въпросът приключва.
Интервю на СТОЙЧО СТОИЦОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *