Динено сорбе с бяло вино

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
диня – около 2 кг
пчелен мед – 1/2 ч.ч. (или кафява захар)
бяло вино – 2 ч.ч.
ванилия – 2 бр. на прах (по 0. 2 г)
лимонов сок – 5 с.л.
мента – пресни листенца за декорация

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измийте хубаво динята под течаща вода. Отрежете с помощта на остър нож капаче в горния ѝ край и го запазете за по-късно. С помощта на лъжица издълбайте вътрешността на динята, отстранете семките и я прехвърлете в малка тенджера.

В отделен съд смесете бялото вино, пчелния мед, лимоновия сок, ванилията на прах и разбърквайте, докато медът (или кафявата захар) се разтвори напълно. Смесете с динята и пасирайте сместа.

Пасираната смес върнете в издълбаната кора от динята, сложете и капачето и прехвърлете в купа с подходящ размер цялата диня, за да може да стои стабилно във фризера.

Отгоре покрийте със стреч фолио и приберете във фризера. Периодично през 30 минути леко разбърквайте сместа, докато стане на фини кристалчета.

Поднесете сорбето както си е в динята, гарнирано с листенца прясна свежа мента.

Тъй като и динената кора е замръзнала, сорбето остава студено много по-дълго време, затова е много подходящо за консумация на плажа или на пикник.

Диненото сорбе с бяло вино е готово.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *