Дипломати: Благоевград е един малък скъпоценен камък, кметът Камбитов се справя блестящо!

Ръководители на дипломатически мисии и представителства на международни организации, които бяха на двудневно посещение в Благоевград, споделиха впечатленията си от престоя в столицата на Пиринския край. Те признаха, че са очаровани от гостоприемните хора и добрата инфраструктура, от модерността, от съхранената история, от талантливите деца,  традициите и културата.

Мариос Сава Кундуридис, посланик на Кипър в Р България, разкри, че се чувства много щастлив в Благоевград. „Казах на кмета на центъра на страхотния Благоевград, че почувствах атмосфера, която много рядко намирам на други места. И това не е преувеличение. Тук има страхотно съчетание от старо и ново. Мисля, че кметът и екипът му са се справили страхотно! Много се зарадвах от топлото отношение на хората и от начина, по който ни посрещнаха“, сподели посланик Кундуридис.

Той също останал впечатлен от реновираното площадно пространство, от концерта на традиционни песни и танци, и сподели, че за него е много важно човек да може да почувства историята на една страна. „Историята, традициите и културата не са сърцето на страната, те са нейната душа. Аз съм от Кипър, където има 10 000 цивилизационни и исторически слоя, много интересен ми бе старият град „Вароша“. Благоевград задължително трябва да се види, абсолютно задължително, защото има много неща, които си заслужава да се посетят и да се усети духът им“, допълни посланикът на Кипър.

По време на визитата Н.Пр. Беа тен Тъшър, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Нидерландия, подчерта, че е възхитена от  гостоприемството, което е срещнала тук. „Благоевград за мен, а вярвам, че и за останалите дипломати, е един малък скъпоценен камък. И по отношение на визията на населеното място, и в природно отношение, и по отношение на многото талантливи хора в града“, сподели посланик Тъшър.

Тя призна, че няколко пъти е минавала покрай Благоевград и че вече съжалява, че не го е посетила по-рано. „На всеки бих препоръчала да дойде в Благоевград. Тук има уникално съчетание на минало и модерност, два университета с много млади хора, много възможности за туризъм и в града, и сред природата“, каза още посланик Тъшър.

Тя сподели, че винаги ще пази спомена за  изпълненията на ансамбъл „Пирин“, лицата на децата, както и на модерния център на града, старинния квартал „Вароша“ и вековната църква.

Посланикът на Украйна Виталий Москаленко е този, който може да сравни центъра на Благоевград преди повече от 30 години с днешната му визия. Той дошъл в града ни година след идването на Дипломатическия корпус. „Тогава ми направи силно впечатление градът. Ярко се отличаваше този град, най-вече неговият център, който бе преобразен по онова време, когато още не бе паднала Берлинската стена.

Посещавал съм и други места по онова време. Благоевград драстично се отличаваше от повечето други градове – имаше и съвременна архитектура, чисто нов център. Искам да отбележа, че днес целият град, а не само центърът му, е по-съвременен, по-красив и по-европейски. Югозападният регион е много интересен. Много промени има – Благоевград е европейски град с по-динамичен живот, с по-забързано ежедневие“, заяви посланикът на Украйна.

Той е впечатлен и от културата и многото младежи в Благоевград, от двата университета – Американски университет в България и от Югозападен университет „Неофит Рилски“.

В тази връзка Н. Пр. Москаленко сподели че се радва, че на практика Украйна има свое представителство тук,  а именно студенти, дошли да получат образованието си в Благоевград. 

„Градът е много красив, съвършено вграден в околната среда, с чудесен въздух, с чудесна гледка, с уникално съединение на стара история и култура с днешна модерност и младежки динамизъм“. Така обобщи впечатленията си от Благоевград Н.Пр. посланик Москаленко.  

Визитата на ръководители на дипломатически мисии и представителства на международни организации бе организирана със съдействието на Министерство на външните работи. Те бяха посрещнати на обновения площад „Георги Измирлиев“ от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов и областния управител Бисер Михайлов. В рамките на двудневното посещение дипломатите имаха възможността да се запознаят с Благоевград – древен и модерен.

Това е второто посещение на Дипломатически корпус след пристигането му в края на 80-те години на миналия век.

ПЕТЯ ДОБРЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *