Директори и учители в Пиринско категорични: Дванадесетокласниците трябва да се върнат на училище час по-скоро

„Дванадесетокласниците трябва да се върнат на училище час по-скоро”, това заявиха учители и директори в Пиринско след изказването на министър Вълчев и обявения график за частичното възстановяване на присъствените занятия.

На вчерашния брифинг на Националния оперативен щаб Кр. Вълчев съобщи, че от понеделник по класните стаи се връщат децата от начален етап 1-4 клас, както и 40 % от учениците в прогимназиален и гимназиален етап /5-12 клас/.

В началото на новата седмица на училище ще са 7, 8 и 10 клас. От 26 април, ако ситуацията позволява, присъствено ще учат 5, 9, 12 клас, а от 17 май – 6, 7 и 11 клас. С две думи, учениците от всички випуски, с излючение на малките, ще учат на т.нар. ротационен принцип. По две седмици ще са на училище, а в останалото време ще са онлайн. Подобен „хибриден вариант” бе прилаган и преди  локдауна и последни по класните стаи бяха 6, 9 и 12 клас.

„Взехме решение за частично възстановяване на присъствения процес от понеделник – 12 април, в режима преди 22 март, т.е. преди пълното преустановяване на присъствения учебен процес”, съобщи Красимир Вълчев. С така обявения график ротацията на випуските започва за втори път, но се оказа, че анализите не са съвсем точни.

Конкретно за Пиринско, и не само, с решение на Областния кризисен щаб присъственото обучение бе преустановено на 11 март и така всъщност шестокласниците, деветокласниците и абитуриентите не можаха да бъдат две седмици на училище.

„За 4 месеца на учениците в 6 клас се събират само няколко дни присъствено обучение”, констатира директорът на СУ – Симитли Таня Янкова, според която наред с най-малките ученици часове на живо трябва да имат и дванадесетокласниците.

Ръководителят на Националната хуманитарна гимназия Марин Митов също бе на мнение, че абитуриентите трябва да учат присъствено, а от прекъснатата ротация са ощетени деветокласниците.

При обсъждането на графика са разглеждани няколко варианта, както и предложеният от председателя на Съюза на работодателите в системата на Народната просвета Диян Стаматов, присъствената ротация да е за по 5 учебни дни.

„Смятам, че това е добър вариант, още повече че както видяхме, времето не стига всички да учат по две седмици присъствено”, коментира М. Митов.

„Хубаво е всички да са на училище, но специално  дванадесетокласниците трябва да се върнат колкото се може по-бързо”, сподели и директорът на V СУ Мария Тричкова.

„Ако зависише от мен, сега от понеделник, вместо за 8 клас, бих възстановил присъственото обучение за 12 клас”, каза директорът на училището в Рибново Манчо Джуркин. Той също изтъкна, че шестокласниците и деветокласниците са били най-малко на училище, но изрази увереност, че при всички випуски, с изключение на абитуриентите, за които учебната година приключва на 14 май, пропуските могат да бъдат наваксани.

„Има време за наваксване, а и нали говорим за учене през целия живот. По-сериозни и притеснителни са социалните и здравните дефицити. Децата са агресивни, изнервени и като дойдат, не можем да ги усмирим в училище”, коментира част от последиците и ефектите от онлайн обучението и седенето пред компютрите М. Джуркин.

Директорът на СУ – Рибново повдигна и друг важен въпрос – дали випуските с по един клас ще могат да учат присъствено. Подобна възможност бе дадена при ротацията преди локдауна и всъщност където имаше по една паралелка от 5 до 12 клас, ходеха на училище. „За нас този вариант е много добър, защото имаме само един клас абитуриенти и ако ни разрешат, от понеделник те също могат да учат присъствено”, каза директорът на СУ – Рибново.

В очакване на подобна заповед бе и ръководителят на благоевградското ІХ ОУ Василка Величкова. Това е и единственото училище в Благоевград, където преди затварянето всички деца до 7 клас бяха по класните стаи. „При настоящото положение  излиза, че 27 ученици /5, 6 клас/ ще се обучават в електронна средна от разстояние, а другите ще са присъствено”, изчисли В. Величкова, надяваща се пак да бъде регламентирано и разрешено там, където има по една паралелка, децата да ходят на училище.

Новият график, обявен вчера, предизвика множество реакции сред учители и родители. Така например майка на шестокласник се закани, че ще се „закотви” пред МОН в знак на недоволство, защото от началото на учебната година учениците в 6 клас са били една или две седмици на училище, а ротацията все ги пропускала. Други пък се чудят какъв в смисълът и за кога абитуриентите ще се връщат от 26 април, при положение че идват празници и на дванадесетокласниците остават 12 учебни дни.      

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА


Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *