Директори от Пиринско готови да върнат всички ученици на училище

„Родителите на всичките ни 120 ученици искат децата им да се обучават присъствено”. Това сподели директорът на училището в село Бабяк, община Белица, Акия Мусов. Репортер на „Струма” се свърза с него по повод изказването на министър-председателя Бойко Борисов решенията за присъствено обучение в различните общини да се вземат локално.

Припомняме, че към настоящия период се осъществява т.нар. хибридно обучение, регламентирано със заповед на министъра на образованието Кр. Вълчев, според разпоредбите на МЗ. В момента, наред с децата от начален етап, на училище са и учениците от 7, 8, 12 клас, а другите випуски се обучават в електронна среда от разстояние. Според изготвения график от 18 февруари за две седмици по класните стаи ще се завърнат учениците от 5, 10 и 11 клас, а след това от 4 март – от 6, 9 и 12 клас.

Че трябва да има автономност и според спецификата на учебното заведение да се прецени по колко ученици да учат присъствено или не, за това се обявиха директорите на благоевградското VІІ СУ Лилия Стоянова и на Земеделската гимназия в Сандански Емил Терзийски, които са част от националното ръководство и са членове на Управителния съвет на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България. Изтъквайки, че за едно професионално училище онлайн обучение никак не е добро и ефективно, Е. Терзийски, който е и областен председател на  СРСНПБ, коментира, че ако всяко училище има право само да преценява, нещата ще се случват много по-добре, отколкото сега да се започва само с 8 и 12 клас, после с 10 и 11 клас. Той разкри и че такова предложение за връщането на 40 процента от учениците при дадена автономност е внесено на отраслов съвет, но не е било прието.

Подкрепата си за локалния подход заяви и общинският председател на СРСНПБ, директорът на Благоевградската професионална гимназия Антон Драгоев, който повдигна въпроса за малките училища и наличието на смесени паралелки.

Предложението, или по-скоро настояването, премиерът отправи вчера /8.02./ по време на работно съвещание с участието на министрите на здравеопазването, на икономиката, на здравеопазването, представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб.      

 Според Б. Борисов противоепидемичните мерки са приложени много точно, ограничени са бизнесите, където има струпване на много хора, което е позволило свободното движение на хората. „Така че продължаваме в същия дух, към момента нищо повече не трябва да се затваря, напротив. В малките населени места, където в цялото училище една смяна е от 70-80 души, нека децата отиват да се учат присъствено. Бъдете гъвкави“, обърнал се е премиерът Борисов към здравния министър Костадин Ангелов и е изискал решенията за присъственото обучение в различните общини да се взимат локално, още повече че и учителите настояват за такъв подход.

Директорът на училището в село Бабяк А. Мусов научи за отправеното настояване на министър-председателя от репортер на „Струма”, но веднага подкрепи идеята и коментира, че всичките 120 ученици и родителите им искат да учат присъствено. Характерното за образователната институцията във високопланинския регион е, че това най-вероятно е единственото училище в страната с три филиала. Така във филиалите в Кузьово и в Черешово се обучават по 10 деца в начален етап, останалите са в основната сграда в Бабяк, като, спазвайки графика, 5 и 6 клас учат онлайн.

„Колегите непрекъснато тичат. Преподават и от вкъщи, и тук, в училището, за да съчетават присъствените часове и тези в електронна среда от разстояние. Действително са много натоварени и им е трудно”, заключи А. Мусов и увери, че всички родители са готови да пуснат децата си на училище.

Че има резон в подобно предложение, каза и директорът на ОУ „Св.св. Кирил и Методий” в Дамяница Павел Ерменков, където се обучават 122-ма ученици от 1 до 7 клас. Той анализира, че не е едно и също дали в голямо училище ще имат по 4 паралелки с по над 100 седмокласници, или както е в Дамяница – един клас с 13-14 деца, и сумарно в 5, 6 и 7 клас да се обучават към 35 ученици.

„Така или иначе, колегите са в училището и преподават от тук и в електронна среда. В този смисъл за тях ще бъде много по-лесно и облекчение всички да учат присъствено”, изтъкна П. Ерменков.

Че им е много трудно да направят графици на дневното разписание за присъствени и онлайн уроци, така че да не се застъпват часовете и междучасията, още повече че много от учителите преподават и в прогимназиален, гимназиален и начален етап, коментира директорът на училището в Крупник Венцислав Кълбов. Проблемът всичките 250 ученици да учат присъствено е, че училището разполага с един вход, което усложнява стриктното прилагане на противоепидемичните мерки и това да се спазва отстояние, за да няма струпване.

„Действително локалният подход дава възможност за по-голяма гъвкавост и практичност, но в някои случаи е по-удачно решенията да се вземат на по-високо ниво”, изрази мнението си В. Кълбов и уточни, че ако всяко училище решава само за себе си, директорите могат да бъдат „атакувани”. Така едни родители ще изявят претенции защо точно техните деца учат присъствено или не, и образно казано, директорите ще бъдат виновни, каквото и решение да вземат. Затова пак казвам, нещата трябва да бъдат ясни и регламентирани на по-високо ниво”, заключи директорът на СУ „Св.св. Кирил и Методий” в Крупник.

Образователни специалисти прогнозираха и че след като премиерът Б. Борисов е отправил предложение или настояване, в най-скоро време се очаква да излезе и нова заповед на министъра на здравеопазването.

Междувременно от вчера /8.02./ на национално ниво по училищата тече анкета за това дали родителите са съгласни децата им да бъдат изследвани с антигенни тестове. В някои училища анонимната анкета е качена в „облака” и съдържат три въпроса, като например: В кой клас е вашето дете? Необходимо ли е да се проведе изследване с бързи антигенни тестове на учениците от Министерство на здравеопазването? В други учебни заведения проучването на нагласите се прави от класните ръководители, като родителите трябва да отговорят просто с „да” или „не”.

„Целта на проучването е да се постигне по-голяма сигурност при връщането на децата в училище”. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на брифинг на Националния оперативен щаб миналата седмица.  

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *