Директори притеснени: Близо 10 месеца община Благоевград задържа средства от държавната субсидия на училищата, зам. кметът В. Павлова категорична: Ще преведем парите на 5 октомври

От близо 10 месеца община Благоевград задържа средства от държавната субсидия на училища. До притеснителната за много работещи в системата на образованието ситуация се стига, след като от местната изпълнителна власт „отклоняват” пари, които всъщност са целеви и са част от училищните делегирани бюджети. Както е известно, финансирането на учебните заведения се осъществява основно от държавата, а първостепенният разпоредител – тоест общините, са нещо като пощенски кутии, които просто насочват средствата, предназначени за издръжката на даденото училище.

Целевата субсидия за делегирани от държавата дейности постъпва в съответната община и в срок до седем дни трябва да се преведе на учебното заведение. Това обаче не се случва в Благоевград и общината дължи хиляди левове на училища, и то субсидията им още за януари и февруари.

„Обикновено парите ни се превеждат месец за месец, което е най-нормалното и логичното, още повече че годишните ни бюджети са предварително утвърдени и е направен разчет на средствата по пера”, коментираха директори. Те допълниха и че друг път при предишния кметски екип се е случвало да има забавяния от няколко месеца, но никога не се е стигало до настоящата  парадоксалната ситуация да чакат пари, които е би трябва да дойдат още към първото тримесечие, по-конкретно през януари и февруари.

Сумите, които община Благоевград дължи, тоест е задържала неправомерно, са различни и варират от 30 до 50 хил. и нагоре за училище. По този повод директори са категорични, че на почти всички учебни заведения на територията на общината са удържани пропорционално средства. И ако една голяма гимназия, СУ или ОУ с годишен бюджет от над 2 млн. лв. може да понесе такъв финансов трус, то за малките училища всеки лев е от значение. Така и в без друго напрегнатата ситуация около коронавируса и непланираните разходи за дезинфектанти, консумативи… училища са принудени да правят икономии от всичко възможно /включително и от хартията за принтиране и това директор да обикаля стаи и коридори, за да гаси лампите/, за да могат да си платят тока и водата в края на месеца.

Сред потърпевшите с удържани 35 365 лв. е 9-о ОУ „П.К. Яворов”. По този повод на 01.07. от училището информират с писмо кмета инж. Румен Томов, че общината има задължения към образователната институция. „Към 30.06. община Благоевград не е изплатила пълната субсидия, разпределена, както следва: 17 680 лв. за месец януари и 17 680 лв. за февруари. Това е причината да не се изплатят ДТВ /допълнителни трудови възнаграждения/ за 24 май”, е отразено в протокола от проведеното на 01.07. общо събрание на 9-о ОУ.

Две писма пишат и от 4-о ОУ „Димчо Дебелянов”, откъдето имат да вземат към 25 хил. лв. За проблема е информиран и общинският председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета – директорът на Благоевградската професионална гимназия Антон Драгоев. Опитвайки се да посредничи за решаването на проблема, той провежда няколко разговора с представители на община Благоевград, които очевидно не дават резултат и дължимите средства така и не са преведени.

Във връзка със създалото се напрежение репортер на „Струма” изпрати следните въпроси до пресцентъра на общината:

1/ На колко училища в община Благоевград не е преведена пълната полагаема субсидия?

2/ В какъв размер е сумата?

3/ Кое /какво/ налага „задържането” на тези средства, които са държавни? Защо до момента не са преведени и кога ще се случи това?

4/ Вярно ли е, че община Благоевград не е изплатила средства и по НП „Оптимизация” – за изплащане на възнаграждения при пенсиониране?

В петък, след края на работния ден, в късния следобед зам. кметът по културата и хуманитарните дейности д-р инж. Василиса Павлова коментира, че въпросите още не са стигнали до нея, но е запозната и знае за какво става въпрос. „Ще преведем парите на 5 октомври”, заяви В. Павлова.

Така след казаното от зам. кмета, днес – навръх празника на Благоевград и Международния ден на учителя, директорите очакват да им бъдат преведени дължимите средства.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *