Директорката на белодробната болница в Перник д-р В. Кадийска: Трябва да се използват всички медицински кадри, иначе – докъдето можем

„Проблемът в болницата не е в леглата, а в липсата на медицински персонал, който да обслужва болните. Направили сме Ковид сектор, който е още от началото на пандемията, а отскоро отворихме още две отделения, предвидени за пациенти, които трябва да изчакват своите резултати. В момента и двете са пълни с болни с коронавирусна инфекция. Положението е такова, че почти цялата болница е заета от пациенти с Ковид-19“, коментира пред местната ТV изключително тежката ситуация директорът на специализираната белодробна клиника в Перник д-р Величка Кадийска. 

Тя обяви, че в болницата една сестра обслужва 50 легла, което е непосилно за един медицински работник, а това автоматично означава, че няма как да бъдат разкрити допълнително легла на този етап.

Четирима пулмолози и други двама лекари, единият от които е на определени дежурства, са хората, които се борят с коварната болест в белодробната клиника в Перник. Към смяната на лекарите има по две сестри и само една за нощно дежурство.

„Персонал, който не е работил с такива болни, много трудно може да се приспособи“, коментира д-р Кадийска. „Трябва да се използват всички свободни медицински кадри, които не са в системата на здравеопазването и детските градини, но тава може да стане само с нормативен документ, с който да бъдат командировани, защото те са на друго подчинение, а на Министерството на здравеопазването или на нас, директорите“, сподели Кадийска. Според нея това има вероятност да реши проблема, защото в противен случай „докъдето можем“.

В помощ на болничното заведение има петима доброволци, които не влизат в Ковид отделението, а изпълняват санитарно-хигиенни нужди в болницата.

„Лекари или сестри, които да са заявили своята помощ доброволно, на този етап няма“, коментира още директорът на белодробната клиника.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *