Директорката на Дома за стари хора в Разлог Здр. Кадурина се пенсионира, със сълзи в очите призна: Това беше второто ми семейство

След 15 години начело на Дома за стари хора в Разлог и Центъра за настаняване от семеен тип за възрастни лица с деменция и 39 години трудов стаж се пенсионира директорът Здравка Кадурина. Екипът на дома и потребителите я изпратиха с мило тържество и я изненадаха с подарък и красив букет цветя. Тя се оттегля с болка заради раздялата си с колеги и потребители, които за нея са второ семейство, но и удовлетворена от постигнатото през тези години.
„И в момента имам сълзи в очите. Трудно се разделям с работата си, защото това беше второто ми семейство. Живеех с проблемите и радостите и на бабите, и на дядовците, и на потребители, и на колеги. Успях за тези 15 години да изградя един добре работещ механизъм от колеги. Всички звена са сработени и това е една от моите гордости. Другата ми гордост е, че успях от дом, който беше пред закриване, да направя едно добро място за живеене и със среда, близка до семейната“, сподели Здравка Кадурина.
Освен Дома за стари хора 7 години Кадурина е ръководила и Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция. Общо 40 са потребителите на двете социални услуги, които оглавява и с които се разделя. Пожелава си обществото ни да узрее достатъчно, за да може да се подобри животът на повече възрастни хора. Това според нея е основното, което липсва на социалните услуги в страната.
„Според мен, за да се подобри социалната услуга в страната, трябва да се промени манталитетът на цялото ни общество, в т.ч. както на близки и роднини, така и на хората, настанени в такава услуга. За съжаление все още има хора, които се влияят от чуждото мнение и се срамуват да настанят своята майка или баща в дом за стари хора, а нямат време или възможност да полагат необходимите грижи. Така ги обричат на мизерия и самота. Това е основното при нас. Всички се стремим да създадем добра атмосфера – имат покрив, топлина, храна, добро медицинско и социално обслужване 24 часа и най-вече човешко отношение и топлина. Всичко, от което имат нужда потребителите, са задоволени – и битови, и духовни нужди. Ние имаме работна програма, по която работим всеки месец и която следваме. Честваме всички празници, в т.ч. и лични, което създава една сплотеност“, сподели още Кадурина.
Това, което не е успяла да преодолее след толкова години в сферата на социалните услуги, е безразличието, с което често се е сблъсквала, а надеждите й са това да се промени занапред.
„Дори и през тази тежка година на ограничения имаше хора, които идваха, интересуваха се за своите близки – дали по телефон, дали на място, но все още има и такива, които ги оставят и спират всякакви контакти. Дори и аз след толкова години не мога да преодолея това безразличие. Това е най-голямата ми болка. Мисля, че оставям в добри ръце дома и се надявам наследникът ми да продължи да сплотява екипа. Това е човек с дългогодишен опит в социалните услуги, разумен човек е и предполагам, че всичко добро ще го има предвид и ще има усъвършенстване и надграждане”, сподели още Кадурина.
Засега Здравка Кадурина няма планове да продължи да работи. Желанието й е да се посвети на семейството и на двете си внучки, които й носят радост и успокоение.
Домът за стари хора се поема от управителя на Центъра за настаняване от семеен тип Катя Татарска до провеждане на конкурс за избор на нов директор.
ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *