HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Директорката на ОУ “Хр. Ботев” в Сапарева баня Емилия Гелева изхарчила 18 000 лв. за ремонт на парната инсталация, без да уведоми обществения съвет към училището

Директорката на ОУ “Хр. Ботев” в Сапарева баня Емилия Гелева е изхарчила 18 000 лв. за ремонт на парната инсталация, без да уведоми обществения съвет към училището, който контролира разходването на средства от делегирания бюджет. В обществения съвет на училището влизат Славчо Коларски, зам. кмет на общината, бизнесменът Лазар Маргин, общинският съветник и юрист Костадин Николов, Ваня Белчинска, която е председател на обществения съвет, Цветана Софрониева, бившият зам. кмет на община Сапарева баня Васил Маргин и директорката на училището Емилия Гелева.

Още през месец октомври миналата година на заседание на същия съвет е установено, че директорката Е. Гелева е направила разход от 18 000 лв., без да ги уведоми. Протоколът от заседанието е трябвало да бъде качен в сайта на училището следващия ден, но той се появи едва завчера. Така стана ясно нарушението на директорката. В протокол №7 от 12.10.2017 г. е записано, че Е. Гелева е сключила договор с фирма за ремонт на парното на 01.09.2017 г., а документите са представени на съвета на 18.09.2017, след като договорът е факт.

След проверка е установено, че фирмата изпълнител „Алуминтрейд“ и подизпълнителят МА „Инженеринг“ ЕООД нямат удостоверение от Камарата на строителите да извършват такава дейност. В договора фирмата дава гаранция за ремонта две години, което е в пъти занижено спрямо Закона за устройство на територията.

Фирмата, с която е подписала договор Е. Гелева – “Алуминтрейд” ЕООД, е наела за подизпълнител на поръчката “МА Инженеринг” ЕООД, която е получила 16 000 лв. за изпълнението. Останалите 2000 лв., платени от училището, са останали в касата на “Алуминтрейд” ЕООД. От обществения съвет твърдят, че тези 2000 лв. е могло да бъдат спасени от директорката, ако бе подписан договор директно с фирма „Инженеринг“.

Със сключения от директорката договор се елиминира конкурентното начало, а доказателство за това е и поисканият аванс, както и възлагането на поръчката.

“Алуминтрейд” е регистрирана на името на Костадин и Юлия Тръпкови от Дупница. Софийската фирма МА „Инженеринг“, която е направила всъщност ремонта, е собственост на Михаил Ангелов от София.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *