Директорката на училището в Долно Осеново Л. Цикловска и математичката Сл. Манова спечелиха конкурси за старши експерти в РУО – Благоевград

Директорката на Обединено училище „Св. Паисий Хилендарски” в село Долно Осеново, община Симитли, Людмила Цикловска спечели конкурса за старши експерт по организация на средното образование в РУО – Благоевград

Както „Струма“ писа, в края на учебната година – на 30 юни, просветният министър Красимир Вълчев пенсионира трима дългогодишни старши експерти – по български език и литература Любима Димитрова, по математика Първолета Лазарова и по организация на средното образование Любка Станева. На 13 юли МОН обяви конкурси за овакантените места, за които документи подадоха 18 човека.

6-има бяха кандидатите за старши експерт по математика, като единият от тях не бе допуснат до участие в конкурса поради липса на необходимия минимален професионален опит – 1 година учителски стаж по съответния предмет. Сред претендентите за длъжността бе и бившата директорка на Текстила Кирилка Павлова, но тя, както и друг от кандидатите, не отиват на препитването в МОН.

Така на 15 август на изпита се явяват 3-ма от кандидатите – Блажка Николова Дукова, Силвия Тодорова Иванова и Славка Найденова Манова, която печели конкурса.

Репортер на „Струма” установи, че Славка Манова е била 5 години учителка по математика в Националната хуманитарна гимназия. През 2010 г. е съкратена поради намаляване броя на учениците и работи в туристическа агенция „Оазис-А“.

На следващия ден, 16 август, са проведени и изпитите за старши експерт по организация на средното образование. От 9 допуснати не се явяват двама – Кирилка Павлова и Живка Юрукова. Така от 7 претенденти писмения изпит издържат само двама – бившата директорка на Професионалната техническа гимназия в Сандански Вера Влахова с 18 точки и Людмила Цикловска с 23 точки. Много близо до „преодоляване на летвата“ са и други двама от кандидатите – съпругата на зам. областния управител Иван Стоянов – Анета Стоянова, и Василка Петрова, които са с по 17 точки и не им достига само една, за да достигнат до втория етап – устния изпит.

Както и при голяма част от предишните си явявания на конкурси, бившата шефка на ПТГ Вера Влахова отново влиза в противоречие с изпитната комисията по време на интервюто, опонирала на изпитващите и на част от зададените й въпроси. В крайна сметка тя изкарала 2.33, а Людмила Цикловска 4.43, при минимум 4 за участие в крайното класиране, и всъщност само директорката на ОУ в Долно Осеново формира краен резултат.

Същевременно след обявяване на резултатите Вера Влахова заяви, че ще сезира министъра на образованието. Тя коментира, че на изпита нямало въпроси, касаещи националното външно оценяване, държавните зрелостни изпити, работа по проекти, нищо за професионалното образование, за държавния и допълнителния план-прием, за олимпиади и състезания и само един от въпросите на интервюто бил във възрастова категория 8-12 клас.

“Акцентите в жалбата ми ще бъдат: неподходящи въпроси, несъобразени с времето от 40 минути, нарушения в процедурата по провеждане, неспазване на Кодекса на поведение на служителите в държавната администрация”, заяви Вера Влахова.

На 29 август предстои конкурсът за старши експерт по български език и литература, където претендентите за длъжността са двама – главният учител в прогимназиален етап на основното образование в благоевградското VІІІ СУ Юлиана Христова и Красимира Полимирова.

ЕКИП „СТРУМА“

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *