Директорът на МБАЛ „Югозападна болница“ за скандала с ваксините в Сандански: Щяхме да ги изхвърлим, ако не се използваха по предназначение

Общинските съветници от Сандански, които бяха ваксинирани срещу коронавирус, нямат привилегии. Не беше планирано те да прередят хората от другите социални групи, които трябва по-рано да се ваксинират, но в последния момент хора, записани в списъците, отказаха имунизация, а беше почивен ден. Това каза пред Нова телевизия директорът на МБАЛ „Югозападна болница“ д-р Илия Томов.

Тъй като не е имало кой друг да бъде имунизиран, дозите са стигнали до четиримата старейшини. 

„Стигнахме до извода след първата кампания, че приложението на ваксината на „Пфайзер“ е относително много сложно и изисква страхотна организация. Понякога е възможно да се стигне до изхабяване на дози. Затова предвидихме по-голямо разпространение на информация за ползите на ваксинирането и въпреки всичко пак се случи ситуацията от първата кампания – около 20 души, чиито имена бяха в предварително изготвения списък, не се явиха“, заяви д-р Томов. 

„Ваксината е с такава технология на приложение, че веднъж извадена от хладилника и поставена на стайна температура бързо става негодна за приложение. В конкретния случай бе използвана една доза от флакона за член на персонала на болницата и другите четири дози би следвало да ги изхвърлим, ако не се използваха по предназначение за хора, желаещи да се ваксинират“, обясни той.

„20% от персонала отказа ваксинация по различни причини. Едни боледуваха, а други явно нямат доверие в технологията“, уточни лекарят. 

Общинските съветници бяха част от кампанията по набиране на кандидати за ваксиниране, уточни той.

„Би било нечовешко, ако не им поставим втора доза и довършване на курса на изграждане на имунитет към едно заболяване. Очакваме по-големи количества ваксини да бъдат внесени в България“, каза още шефът на МБАЛ „Югозападна болница“.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

3 Коментара

  1. До Байхой

    Tонев ,е един от най-добрите ръководители на МБАЛ “Югозападна билница”,доказвал го в многогодишното си управление на болницата!

    Отговор
  2. д-р Байхой

    Не го познавам този доктор, но гледах изказването му тази сутрин по Нова телевизия. Ами той май не е добре, едва говореше, фъфлеше, имаш чувството, че или е пред инфаркт, или е напълнил гащите от страх за гафа?!? Как може да се очаква такъв човек да направи стегната организация за рационално ползване на ваксината? Ами то предварително трябва да има списъци с достатъчно резерви от първа група приоритет, а след това от втора (учители, преподаватели), като в почивни дни да се известят и извикат на място достатъчен брой (и резерви) съобразно броя на размразените ваксини. Когато на място се потвърдят готовите за ваксинация, резервите се разпускат или, ако искат, да наблюдават резултатите от ваксинацията. Близко е до ума, стига него да го има!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *