Директорът на националната лаборатория: Грипни вируси не сме засичали все още, необичайно е

Проф. Нели Корсун, директор на националната референтна лаборатория по заразни и паразитни заболявания заяви пред БТВ, че засега няма грипни вируси, засечени в лабораторията: “Това е необичайно за този сезон, вероятно се дължи на мерките”.

“Английският щам на COVID е с 50 до 70 процента по-заразен, а миналата седмица Борис Джонсън изнесе данни, че еи по-смъртоносен. Но някои експерти във Великобритания смятат, че не толкова новият генетичен вариант, а натовареността на болниците, които не могат да обърнат внимание на всеки пациент, е причината за високата смъртност”, каза Нели Корсун.

Имунитетът, който е създаден в резултат на предишно заболяване, осигурява защита и срещу този генетичен вариант. Не така обаче стои въпросът по отношение на другите два генетични варианта – от Южна Африка и от Бразилия. Тези варианти също съдържат много голям брой генетични промени, но различни от тези на британския вариант. Някои от тях правят вирусите, способни да избягват имунитета, създаден от предишна инфекция. В този смисъл са възможни повторни инфекции в резултат на тези генетични варианти“, отбеляза проф. Нели Корсун.

За щастие, на този етап южноафриканският вариант е много слабо доказан в Европа – само в 10 страни има единични случаи. Бразилският вариант пък изобщо не е доказан в европейските страни, коментира здравният експерт.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *