Директорът на НХГ М. Митов лично запозна родителите на 130-те новопостъпващи осмокласници с мерките и правилата за новата учебна година в условията на пандемия, покани ги да се включат в обществения съвет, за да следят как се изразходват парите от данъците им

Директорът на Националната хуманитарна гимназия в Благоевград Марин Митов лично запозна родителите на 130-те новопостъпили осмокласници с правилата и мерките за безопасност за новата учебна година. Родителската среща бе на открито, майки и бащи на приетите осмокласниците в 5-те паралелки се събраха в двора на училището, за да чуят какво ще им кажат класните ръководители и директорът.

„За Ваше успокоение мога да кажа, че сме осигурили топла вода, мивки с батерии, които са безконтактни. Тоест децата могат да си измият ръцете, да ги изсушат и дезинфекцират, без да докосват нищо. В училището има достатъчно дезинфектанти, течен сапун и машини, с които ще се извършва дезинфекция минимум два пъти – преди първа и преди втора смяна”, обърна се към родителите директорът и ги посъветва вкъщи също да разговарят с децата си, така че да се намери баланс – от една страна учениците да не се стресират и притеснят от мерките, но от друга – да са дисциплинирани и да изпълняват казаното им.

Директорът на учебното заведение представи и класните ръководители в лицето на Петя Михайлова, Албена Узунова, Николай Куколев, Мариана Ангелова и Александра Петкова, и в двора се заформиха 5 паралелки. Родителите подробно питаха за учебните, профилиращите предмети, изучаваните чужди езици, Ковид декларациите, които трябваше да попълнят, че ще пращат децата си здрави на училище.

Националната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий” е единственото училище в Югозападна България, предлагащо обучение в профил „Изкуства” – музика и изобразително изкуство, като в двете паралелки има ученици не само от Благоевградска, но и от други области. Затова на родителите, които не са от града, изрично бе обяснено, че трябва да имат нещо като свой представител в Благоевград, който при нужда да реагира и да дойде да вземе ученика от училище.

Директорът М. Митов предложи на желаещите да се включат и в обществения съвет с обяснението: „Бюджетът ще бъде на Ваше разположение и ще имате възможност да видите как се изразходват парите от Вашите данъци. Също така ще вземате отношение по въпроси, свързани с училищната политика и учебните планове. Така че е добре да дадете предложения за нов обществен съвет, защото децата на предишните родители завършиха и трябва да направим нов”, отправи покана към родителите директорът.

Той обърна и специално внимание на факта, че всички заедно трябва да научат децата да спазват физическа дистанция. Тоест да общуват помежду си от разстояние и също така да не споделят със своите приятели безалкохолни напитки, вода и закуски.

„Виждате, че в сегашната ситуация това е твърде опасно и нежелателно. Надявам се, че Вие ще ни съдействате, за да може всичките тези неща да се спазват”, каза директорът и прикани присъстващите да задават въпроси.

Във връзка с училищното изискване гимназистите в часовете по физическо възпитание и спорт да са с екипи, а не с токчета, поли и дънки, баща попита има ли къде да се преобличат учениците. Отговорът бе, че са осигурени както съблекални, така и баня с топла вода за момичетата, а всеки момент на горната площадка се очаква да започне изграждането на нов физкултурен салон. Училището разполага с два големи 250-литрови бойлера и топла вода в изобилие.

След родителската среща на двора директорът покани присъстващите да влязат вътре. Някои си тръгнаха, като споделиха, че и по-големите им деца учат тук и имат представа за обстановката. Други с любопитство прекрачиха училищния праг. Обиколката започна със стъпване на специалната стелка, поставена на входа, дезинфекция на ръцете с безконтактния дозатор, монтиран още в началото на лятото, и разглеждане на други такива 12 устройства, монтирани по коридорите. Родителите се запознаха и с посоката на движение през отворените два входа, класните стаи, оборудвани с мултимедия, разположението на компютърните зали, учителската стая… Няколко майки надникнаха и в една от тоалетните и констатираха, че в санитарните възли има автоматични дозатори за дезинфектант, течен сапун и сешоар. Така децата действително могат да си мият ръцете и да ги дезинфекцират, без да докосват нищо. След което родителите си тръгнаха, видимо удовлетворени от първата среща в новото училище на децата им.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *