Започна вътрешно разследване в ОУ „Н. Рилски” в Г. Драглище след скандалния клип за разпра между ученичка и учителка

Институциите се задействаха вчера и стартираха спешни проверки по повод изтеклия в неделя в социалните мрежи видеоклип на физическа саморазправа на учителката Райка Калоянова с ученичка в ОУ „Неофит Рилски“ – село Горно Драглище. В първия работен ден директорът на учебното заведение Бойко Пукнев предприе вътрешна проверка по случая и изиска писмени обяснения от двете засегнати страни, разговаря с учители и родители. От РУО – Благоевград също ще се извърши проверка на място.
След поредицата проведени разговори с педагози, ученици и родители във вчерашния ден везната се накланя в полза на учителката Райка Калоянова, която е дългогодишен преподавател по БЕЛ. Именно тя е педагожката, заснета на видеоклипа как дърпа за косите момиче от седми клас и му крещи, сочейки счупената врата на класната стая. Това предизвика вълна от негативни коментари в социалните мрежи, придружени с призиви за уволнение на учителката. Ученици, родители и учители обаче са категорични, че проблемът се корени в лошото поведение на момичето, което непрекъснато провокира педагогическия и непедагогически персонал и е известно с арогантното си поведение. Видеоклипът е заснет преди месец по време на междучасие, но чак в неделя бе разпространен в социалните мрежи. Лично ученикът, заснел клипа, сподели, че на него не се виждат провокациите на съученичката му, довели до избухването на класната ръководителка, и допълни, че поведението на момичето е било умишлено.
„Тя провокира госпожата по всякакви начини и е абсолютно виновна в случая. Това не е единствен случай на отвратително държание от нейна страна, включително и в час. В конкретния случай тя блъскаше вратата и се показваше, за да види дали госпожата я гледа. Това беше пълна симулация от нейна страна, защото на междучасието ни каза, че нищо й няма. Тя пречи на учебния процес много често. Не е редовна ученичка и когато е тук, винаги пречи и провокира учителите“, сподели седмокласникът, който бе при директора Пукнев заедно с баща си.
Родителят е категоричен, че всичко е било умишлено:
„Баща съм на две деца, които учат в това училище, аз също съм учил тук и дълбоко ценя труда на всички учители. Съвсем спокоен съм, когато пускам децата си на училище. Дойдох по собствено желание тази сутрин, тъй като синът ми е автор на клипа. Той му е търсен в събота от въпросната ученичка, но синът ми е отказал да й го изпрати. Децата си разменят разни клипчета и той го е бил изпратил на своя съученичка. Подозирам, че чрез нея са стигнали до това клипче. Подозирам още, че майката на въпросното момиче го е качила с някакви користни цели, съвсем умишлено и целенасочено. Твърдо заставам зад госпожата. Пускайки децата си на училище, дори и да са нарушили правилата, намирам за правилно учителите да ги възпитават с каквито методи намерят за добре, аз съм съгласен на 110%”, заяви бащата на автора на клипа.
Останалите родители също се обединиха в защита на педагожката. Те споделиха, че цялостното отношение на момичето спрямо учителите е, меко казано, неуважително. Според тях клипът е свален от група на учениците във вайбър, но не ясно кой точно го е изпратил на момичето.
„Това момиче се държи лошо и с учителите, и със съучениците си. Те избягват да контактуват с нея. Подкрепяме изцяло г-жа Калоянова и ще настояваме тя да остане. С това дете постоянно има конфликт. С никое друго не е имало“, споделиха родители. Те възнамеряват да изпратят писмо, подкрепено с подписка в защита на педагожката, и до РУО – Благоевград.
В същото време майката на момичето от клипа също е категорична, че ще търси правата си и ще настоява за уволнение на учителката, която по думите й няма място в училището, нито има право да посяга на детето й.
„Детето ми е стресирано и ще защитя правата му. Твърдо съм решена, че ще пусна жалби в полицията и в отдел „Образование“ към общината. Чакам и социалните да дойдат”, каза майката.
На въпрос защо чак сега са разпространили клипа и защо не са сигнализирали ръководството на училището, тя заяви:
„Детето го е било страх да каже дори и на мен. Учителката я е удряла по главата, а тя не ми е казала. Никое дете не е идеално, но така ли се бие дете? Колкото и да я е предизвикало, такъв бой не може. Досега сме били в добри отношения с госпожата и не съм очаквала такова нещо. Защо не ми каза, като е станало това, да взема отношение. Винаги съм се отзовавала, когато е имало проблем, но аз съм родител и няма да търпя”, каза майката Ваня Георгиева.
Друга е позицията на директора и колегите на Райка Калоянова, които са категорични, че момичето е проблемно, а майката не взима отношение. Въпреки че случаят е отпреди месец, директорът научил за него от социалните мрежи. Той сподели, че не оправдава действията на учителката, но бе категоричен, че детето е проблемно и е наказвано от стария директор. Нарече чист късмет това, че във въпросния ден не се е счупило стъклото на вратата и не се е стигнало до инцидент и пострадало дете.
„Не знаех за случая и бях шокиран от видяното във Фейсбук. Досега никой не ме беше уведомил за това. Извиках момичето и разговаряхме, то се държи арогантно, лъже, обяснява, че другите са виновни. Предупредих я и тя обеща, че повече няма да прави така. Няколко пъти сме провеждали разговори заради нейни прояви, но резултат няма. Темпераментно момиче е и не е редовна ученичка. Майката бяга от отговорност, бяга от контакти с нас. Викали сме я, но тя не идва или въобще не си вдига телефона. Детето в моите часове се държи добре, но сега, след този случай, от колежките разбирам, че в техните часове се държи отвратително – с провокация и нахалство. Не защитавам, нито оправдавам действията на г-жа Калоянова, имало е други начини, но за да направи това, тя е била силно провокирана. Сега съм изискал писмени обяснения както от колежката, така и от ученичката защо, след като се е стигнало до физически контакт, не ми е докладвано. Лично разговарях с момичето след случката, но разговорът беше насочен към нейното поведение и нанесените щети на училищно имущество. Тогава тя нищо не сподели. Нито че е имало физически допир, нито обиди, нищо. Лично аз отремонтирах вратата и с това се приключи проблемът.
Аз съм от една година тук, но детето е проблемно още от постъпването му. Наказвано е от предишния директор, но за мен наказанието не е най-подходящия подход, защото, когато накажеш даден ученик, той става герой в очите на съучениците си. За съжаление това е реалността в България”, коментира директорът Бойко Пукнев. Той призна, че досега не е искано помощ от психолози, а преместване в друго училище не е вариант, тъй като в подобни случаи най-често децата спират да ходят на училище, особено от малцинствата, какъвто е случаят.
„Нямаме психолог, ние сме малко училище. Класните са в непрекъснат контакт с родителите, но когато няма интерес от страна на семейството детето да посещава редовно училище, е трудно. Често чувам израза: „Вие сте там, затова ви дават заплата, оправяйте се“. Човек, който не е бил в системата, не знае колко трудно се работи с такива деца. Ние нямаме проблем с деца, чиито семейства се отнасят сериозно към проблемите и взимат отношение. Аз лично съм обикалял по къщите заедно с кмета на Долно Драглище и с представител на полицията, за да говоря с родителите поради системно отсъствие на децата, но те ги защитават, дори те наругават“, допълни Пукнев.
Самата учителка призна, че си е изпуснала нервите, но поясни, че това е в резултат от наслагване на проблема.
„Реакцията ми може да е много силна, но преди това колежката я предупреди няколко пъти. Аз нямаше как да не се намеся, тъй като е от моя клас. Докато вървях, чувах как момичето се караше на колежката, викаше силно и я нагрубяваше. Ситуацията действително излезе от контрол, но това, което е представено, е много малка част. Ескалацията е резултат на наслояване на проблемите с момичето. През годините винаги съм се опитвала да я подкрепя, с майката едва ли не сме приятелки и допреди два дни се смеехме на улицата, разговаряхме. Тя често е споделяла, че й е трудно да се справя с момичето, а аз съм я успокоявала, че заедно ще се опитаме да я променим. Мисля, че реакцията й е продиктувана от някои от обкръжението й. Не мисля, че е редно в училище да се золумства. С момичето сме имали много проблеми, но винаги сме подхождали с добро и сме се опитвали да й дадем шанс да се поправи и промени“, разказа Калоянова, но също призна, че досега не е търсена психологическа или друга помощ за нея.
Хигиенистката в училището Мариета Тумбакова пък сподели, че момичето се държи лошо и с по-малките деца:
„Потресе ме поведението на майката днес – чиста артистка, защото преди две години тя беше редовно тук заради провинения на детето. Майката дойде, след като е повикана, говори се с нея и промяна в поведението на детето няма. Тя лично ми е споделяла, че не може да се справи с момичето. Казвала ми е: „Не знам какво да го правя това дете, бащата го няма, идва ми да го дам на социалните“. По-малките деца също се оплакват от момичето, че ги удря или псува, или ги рита, когато се разминават по коридора”, сподели хигиенистката Мариета Тумбакова.
Случаят стигна и до РУО – Благоевград, откъдето също ще направят проверка на място. От там също ще разговарят с директор, учители и родители, за да се изгради една ясна картина за случилото се. Началникът Ивайло Златанов е категоричен, че подобни действия не се толерират и ще се направи задълбочена проверка.
„Негативна ситуация, в която колега учител си позволява физически контакт с ученик, нещо, което никога не сме толерирали или приемали за нормално отношение между учител и ученик“, коментира Златанов. Той поясни, че в Регионалното управление не е постъпвал писмен сигнал от нито една от страните. По думите му нито учители, нито родители имат такава практика в подобни проблемни ситуации да подават писмени сигнали, а това е основанието, на база на което би могло да се потърси помощ от компетентните органи и да се сезират съответните институции, за да се вземат навременни мерки.
Предстои свикване на педагогическия и обществен съвет към ОУ „Неофит Рилски“ – село Горно Драглище, на който проблемът да бъде обсъден и да се реши какви действия и/или наказания да се предприемат спрямо учителката и ученичката.
ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *