Директорът на ПГМЕТ – Петрич Н. Цанева: Учениците изобщо няма да ходят на училище, ако за 5 отсъствия в един месец им спрат за година детските надбавки

„Спирането на детските за една година при направени 5 неизвинения отсъствия в един месец ще подейства демотивиращо на родителите и ще доведе до това учениците съвсем да не ходят на училище“. Така директорът на ПГМЕТ /Професионалната гимназия по механоелектротехника/ „Юрий Гагарин” в Петрич Невянка Цанева коментира предложението за налагане на по-строгите санкции на родителите, които не пращат децата си на училище.

Както е известно, тази седмица на брифинг в парламента бе обявено, че управляваща партия смята да внесе предложенията за промени в Закона за семейните помощи за деца и в Закона за социалното подпомагане. Според готвените изменения, ако детето направи 5 неизвинени отсъствия в един месец, то семейството ще се лишава от месечните детски надбавки за срок от една година, а не както досега – при 5 безпричинни отсъствия детските да се спират само за съответния месец.

Друга промяна, която ГЕРБ ще внесе, засяга еднократната помощ за първокласник. Тя е 250 лева, за отпускането й има подоходен критерий и се изплаща наведнъж в началото на учебната година. Предложението е занапред сумата да се разделя на две части и да се отпуска в началото на първия и на втория срок.

Във връзка с готвените промени репортер на „Струма“ потърси за коментар директори на училища в Пиринско.

„Смятам, че старият механизъм – а именно при пет неизвинени отсъствия да се спират детските само за съответния месец, а при три поредни месеца с регистрирани по 5 отсъствия родителите да не получават надбавки за цяла година, беше по-добър и ефикасен“, сподели ръководителят на ПГМЕТ Невянка Цанева и прогнозира, че спирането на детските ще демотивира родителите да пращат децата си на училище, а учениците съвсем ще престанат да влизат по класните стаи.

„Има ученици, които регистрират по 300-400 неизвинени отсъствия на година, и какво ще си кажат, като направят 5? Защо да ходя на училище, като така или иначе няма да получавам детски“, обясни директорката защо според нея децата ще спрат да ходят на училище при 5 отсъствия. Тя подчерта и че в ръководеното от нея училище родители разчитали на надбавките, за да подпомагат децата си. 5 отсъствия обаче се правили бързо и лесно, най-вече от закъснения след голямото междучасие, и въпросното предложение за по-строги санкции ще ощети семействата.

Директорът на СУ „Йордан Йовков” в село Рибново Манчо Джуркин приветства готвените мерки, но изтъкна, че те ще стреснат само съвестните родители, но не и тези, които не се интересуват от образованието на децата си. „Моето мнение го знаете. Децата трябва да бъдат затворени в комплекси по цял ден, както е на Запад. Автобусът ги кара сутрин и ги взема вечер, и по цял ден са затворени. Така децата няма да отсъстват безпричинно, ще се социализират, ще създават навици за труд, ще се възпитават, защото смея да твърдя, че възпитанието е по-важно от обучението, в крайна сметка могат да се образоват цял живот”, каза Манчо Джуркин, който неотдавна сподели идеята си за комплексите и на среща с министъра на образованието и народни представители.

По повод предложението 250-те лева за първокласници да се дават при започването на учебната година и в началото на втория срок директорът каза, че това трябва да бъде диференцирано там, където е възможно. Той бе на мнение, че не е удачно помощите да са в натура, т.е. вместо пари родителите на първолаци да получават пособия, материали, дрехи и обувки, защото по думите му капризни майки се оплаквали, че костюмчетата са малки на децата им.

М. Джуркин изтъкна и че всеки случай е строго индивидуален и изисква необходимия подход. Той разказа как родител му се обадил преди началото на учебната година да пита дали детето му може да дойде на училище не на 15-и, а на 30 септември, защото са на гроздобер в чужбина и ако се приберат по-рано, ще загубят 5000 евро. „Как да му кажа – не може, при положение че с тези пари семейството ще се изхранва до следващото лято, ще купят дрехи и неща за училище на детето, което иначе е отличничка, а бащата е много съвестен”, сподели за отсъствията от училище и индивидуалния подход М. Джуркин.

Директорът на Земеделската гимназия в Сандански Емил Терзийски, който и е областен председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, заяви, че подкрепа предложението за спиране на детските. Според него само с налагането на такива мерки ще се спазват правилата, въпреки че имало родители, на които не им пука дали ще вземат, или не месечни детски надбавки.

„Съгласен съм да има по-строги мерки и на родителите, които не изпращат децата си на училище, да им се отнемат всички социални придобивки, като помощ по бедност от хранителни продукти“, категоричен бе директорът на иновативното начално училище „Яне Сандански“ в Разлог д-р Георги Тренчев. Той обаче подчерта, че трябва да бъде прецизиран броят на отсъствията за налагане на санкция, тъй като по думите му 5 отсъствия са много малко и даже са по-малко от един учебен ден от 6 часа. „Може би трябва да са 11 на година”, даде предложение д-р Тренчев.

Във връзка с еднократната помощ за първолаци ръководителят на учебното заведение разкри, че имало родители, които в желанието си да вземат въпросните 250 лв. записвали децата си в първи клас още на 6-годишна възраст. „Има резон тази помощ да е в натура, например тетрадки, химикалки, боички… защото сега не се знае колко от тези 250 лв. се изразходват реално за детето“, каза директорът на НУ „Яне Сандански“.

В подкрепа на мерките, даже и за по-строги санкции, се обяви директорът на Основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ в с. Баня Борислав Груев. Школският шеф си спомни времето отпреди 1989 г., когато в учителката стая стоял кочан с глоби и родителите на безпричинно отсъстващите деца отнасяли глоби по 120-150 лв., който се спирали директно от заплатите им.

„Дойде демокрацията и се каза – не може да им се взема това, да им се пипа друго. Значи държавата може да осигурява  всичко – от безплатни учебници до безплатни закуски, а родителите не могат да изпълняват задължението си да пращат децата си на училище! Именно заради това, за да не живеят едни на „гърба“ на други, трябва да има строги рестрикции“, заключи Б. Груев и попита как на Запад могат да се спазват правилата, а тук не.

Директорът на Националната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ в Благоевград Марин Митов също бе на мнение, че е крайно време да се вземат по-строги мерки срещу безпричинните отсъствия от училище. На въпроса не са ли малко 5 отсъствия, при положение че те могат да бъдат натрупани за кратко време само от закъснения, М. Митов заяви: „А защо трябва да закъсняват? Нали ги учим на дисциплина! Не може те да си допушват цигарите навън, а ние да ги молим да влязат в час“.

Директорът на НХГ повдигна и друга важна тема – за медицинските бележки. „След като се преборихме те да са с амбулаторен номер, на компютър и т.н., сега се оказва, че имаме друг проблем. Лични лекари издават извинителни бележки само с едно обаждане по телефона“, сигнализира М. Митов и разказа как ученичка си взела медицинска бележка за цяла седмица просто като се обадила по телефона на личната си лекарка. Оказало се, че за това не знаели родителите й, които също били възмутени как така детето им не е на училище и му е издадена бележка. „Значи какво се случва – едно дете се шляе по улиците цяла седмица, без никой да знае”, заключи М. Митов и подчерта, че всички, цялата система трябва да се бори срещу безпричинното неходене на училище.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

  1. Уточнение

    Значи ако няма детски-няма да ходят на училище! Не да учат, а да идват. Тогава какъв смисъл има от тия “ученици”?

    Отговор
  2. Пурко

    Дали тази госпожа не трябва да стане социален работник в квартал 43?

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *