Директорът на „Пътища Пловдив” М. Попиванова купи от бизнесмена Д. Орков пустееща от години 4-ет. сграда, превръща я в луксозен старчески дом

Изпълнителният директор на мощната строителна фирма „Пътища Пловдив” АД Маргарита Иванова Попиванова прави в симитлийското с. Градево модерен частен дом за възрастни хора. 42-годишната дама вече купи от благоевградския бизнесмен Димитър Орков 4-етажния недостроен хотел в местността Мадана на пътя за Предел, Банско и Разлог, който доскоро се продаваше в имотните сайтове срещу 150 000 евро. Сградата е със застроена площ от 400 кв.м и има всички необходими проекти и съгласувания. На първия й партерен етаж са разположени две големи помещения от по 200 кв.м, всяко от тях с отделни обслужващи ги санитарни възли. На ІІ и ІІІ етаж етаж има по 7 стаи, всяка от тях с тераса и със собствен санитарен възел, а на ІV етаж има 4 стаи, 2 зимни градини и обща всекидневна.

Дворното място, което ще бъде оформено като парк, се състои от 3 парцела с обща площ от 3038 кв.м. Зад него минава малка планинска река, а на 4 км от него има горещ лечебен минерален извор с температура на водата 65 градуса.
Фирмата на бизнесдамата инвеститор ЕТ „Трейд-2013-Маргарита Попиванова” миналата седмица стартартира процедурата по преустройство, реконструкция и промяна предназначението на недовършената сграда в Дом за стари хора. Плановете й включват премахване на част от съществуващите и изграждане на нови вътрешни, неносещи преградни стени; зазиждане на части от съществуващите фасадни прозорци; демонтаж на негодните настилки и поставянето на нови такива, топлинно изолиране на външните стени, подовете и  покрива; подмяна на съществуващата дограма; монтаж на отоплителни уреди; изпълнение на нова водопроводна и канализационна сградни (вътрешни) инсталации; надстрояване на сградата с площ от 331,44 кв.м; пристрояване на асансьор и на спален блок на първи етаж с площ от 146,52 кв.м.

„Да, има някакво раздвижване около недостроената сграда, защото преди десетина дни идва да я разглежда главният архитект на община Симитли, но не съм запознат с подробностите”, призна кметският наместник на Градево Кирил Йосифов. Той изрично уточни, че нито знае кои са бившите собственици, нито кои са настоящите, но смята мястото за много подходящо за старчески дом.

М. Попиванова едва ли го е избрала случайно, като се има предвид, че в специализираната в строителство на автомагистрали, пътища и самолетни писти „Пътища Пловдив” тя е в съвета на директорите заедно със симитличанина Асен Христов Савев и Кристина Руменова Иванчева-Кондурова. Попиванова има и друга връзка с Пиринския край – според Търговския регистър през 2013-2014 г. тя е била в съвета на директорите на „Водно строителство – Благоевград” АД.

Идеята на бизнесдамата да построи дом за възрастни хора в тази част на България е отлична, като се има предвид, че от този вид услуги се нуждаят стотици самотно живеещи пенсионери, а в района има само 3 старчески домове – в бившия хотел „Ди Марио” в Симитли, в с. Падеш и в благоевградския кв. „Струмско”.

Най-луксозен е домът в Симитли, който е собственост на бившата шефка на столичната НАП – симитличанката Дима Захаринова. Той е с 24 двойни стаи, кабинети по физиотерапия, рехабилитация и масаж, зала за гимнастика, сауна, джакузи и др. екстри. Основният пакет в него обаче струва 700 лв. – пари, които далеч не всеки български пенсионер може да си позволи.

Домът за възрастни хора „Св. Мина” в кв. „Струмско” е с капацитет 87 души и значително по-поносими цени – 70% от пенсията, но за място в него се чака с години. Домът в Падеш е за възрастни с деменция, но и той е препълнен.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Савова

    Асен Христов Савев,
    Бог да го прости е от Логодаш , а не от Симитли
    и „Пътища Пловдив” беше негова!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *