Директорът на РДГ инж. Здр. Тодоров: Група роми мамят хората в Кюстендилско с дърва за огрев, вземат пари за 6 кубика, докарват три

3157 проверки са направени от началото на 2019 година от служителите на РДГ – Кюстендил в изпълнение на задълженията си по контрола и опазването на горските територии от териториалния обхват на РДГ – Кюстендил. Това съобщи на пресконференция директорът на РДГ – Кюстендил инж. Здравчо Тодоров.

„Проверявани са обекти за складиране, преработка и търговия с дървесина, превозни средства, обекти за добив на дървесина, ловни, риболовци и други физически лица. За периода са образувани 92 административнонаказателни производства. От глобите са събрани 11 700 лева, съгласно издадени наказателни постановления. Констатираните нарушения са главно в горски територии по Закона за горите. Съществуват и нарушения, констатирани и срещу неизвестен извършител.
Задържани са близо 150 куб.м строителна дървесина и дърва за горене. За периода са извършени и 263 съвместни проверки с МВР, КОС, Инспекция по труда. Проверявани са обекти за складиране и преработка и търговия с дървесина – 12; превозни средства – 34; ловци – 165“, отчете директорът инж. Здравчо Тодоров.

Той предупреди и за група роми от Кюстендил, които извършват измами с дърва за огрев. Сигнали за действията на групата са подавани не само в дирекцията, но и към полицията. „Групата с камион, с бус купува дърва от складовете и след това лъже възрастните хора в малките населени места. Докарват три кубика дърва за огрев, но представят документ за шест кубика и взимат парите за шест кубика дърва за огрев. Ние сме ги хващали, санкционирали сме ги. Имаха и склад, затворили сме склада”, каза Здравчо Тодоров.

Според него доста хора вече са излъгани и кметовете и кметските наместници трябва да заострят вниманието си, да бъдат бдителни, ако подобна група се появи в малките населени места.

„Известно ни е, че на територията на цялата страна и при нас се появи един вредител, който нанесе сериозни щети на белия бор, това е върховият корояд. Активно и с приоритет работим в тази насока. Имаме от началото на годината 600 заявления за пускане на предписания. Те са свързани с насоки какво да се прави. Извършихме с Лесозащитна станция една проверка, за да получим и по-обективни данни за здравословното състояние на горите. Установихме от наша страна, което е успокояващо, че нямаме нови огнища на върховия корояд. Това ми подсказва, че този проблем отшумява. Независимо от това, че през тази година сме подали като сигнали, че има 1980 засегнати площи, инвентаризирани, но те са от миналата година”, коментира инж. Тодоров.

„Ново обаче е съхненето на черния бор, което не е притеснително. При нас в системата са отчетени 1700 декара. Причината засега се обяснява с редуването на влага и топлина. Това е причина за появяването на гъбите, от които съхнат културите от черния бор”, каза директорът на РДГ.

До момента от РДГ са извършили 20 проверки заедно с РДПБЗН във връзка с пожароопасния сезон. „За полугодието имаме отчетени 30 пожара. Те са като брой много, защото в началото имаше високи температури. Бързата оперативна намеса обаче ограничи огнената стихия и тя не унищожи много площи. При 90% от случаите пожарите бяха вследствие на небрежност”, отчете инж. Тодоров.

В областите Кюстендил и Перник започват и обучения на ловци във връзка с африканската чума по свинете. Към момента в двете области няма поява на заболяването. „Организирали сме по график обучение на по двама ловци от всяка ловна дружинка. Обученията са от днес до първата седмица на месец август. Това е съвместно с Областна дирекция по безопасност на храните. Ще се обясни по какъв начин да се действа, как да се вземат проби, какво да се прави в такива ситуации. Целта е обученията да се случат преди откриване на ловния сезон за пернат дивеч”, каза инж. Здравчо Тодоров.

По думите му ловците трябва да бъдат на ясно, ако открият умряла дива свиня или животно с неадекватно поведение, какво трябва да направят.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *