Топ теми

Директорът на РИМ – Благоевград впечатли разложки ученици със сабя, пленена от прадядо му в боевете при Чаталджа

До автентични облекла и оръжия от Балканската и Сръбско-българската война имаха възможност да се докоснат над 100 ученици от Разлог по време на проведения вчера в Исторически музей в града “Урок по родолюбие”. Особено интересно за малчуганите бе представянето на автентични оръжия, които се съхраняват в РИМ – Благоевград и са използвани от българските войници през освободителния период.
Лично директорът на ведомството д-р Кирил Алексиев представи антиките и запозна децата с тяхната история. Те имаха възможност да видят основната пушка на българското въоръжение, наречена “шаспо”, както и т.нар. пушка “бердана”, която е по-нова и с нея е била въоръжена българската войска по време на Сръбско-българската война. Малчуганите видяха още турски ятаган, сабя и различни огнестрелни и хладни оръжия, научиха за какво служи бойната тръба. Интерес предизвика у децата и сабя, участвала в бойни действия по времето на Балканската война.
“Тази сабя е много скъпа за мен, защото е принадлежала на моя прадядо, който е участвал в Балканската война. Това е абсолютно оригинална сабя, която той е пленил от турски офицер по време на боевете при Чаталджа. Това е много скъпа семейна реликва и бях много щастлив да я намеря. Това истинско оръжие, участвало в бойни действия, е и доста тежко”, разказа д-р Алексиев, който е собственик на автентичното оръжие.
Кулминацията на урока бяха гърмежите, възпроизведени с някои от пушките. Първият изстрел предизвика истинска еуфория сред децата, които дълго след това ръкопляскаха и се вълнуваха. Инициативата е част от честванията, посветени на празника на Разлог и 107 години от освобождението му от турско робство.
ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *