Директорът на СДВР: Дълг от 400 000 евро стои зад убийството на мъж в София

Основният мотив за убийството на мъж в София, по който работят разследващите, е неуредени финансови отношения. По първоначална информация жертвата дължала 400 000 евро на бивш финансов министър, който е баща на един от задържаните. Задължението датирало отпреди 7-8 години”. Това заяви директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов в специално интервю за NOVA пред Мариета Николаева.

Сигнал за изчезването на убития мъж е подаден от неговата майка на 5 януари около 16:00 ч. „Такива сигнали се подават ежедневно, тук е била много важна професионалната работа на колегата, който е приел сигнала. Оперативните действия са започнали веднага, с цел разкриване на тежкото криминално деяние. Установено е странно преминаване на държавната граница на потърпевшия с един от заподозрените извършители“, коментира Николов.

„Толкова бързо действаха в този момент нашите колеги, че задържаните направиха доста пропуски в укриването на важни веществени доказателства. В превозното средство на двамата задържани са открити личните документи на убития мъж”, коментира още Николов. 

Той каза, че като предполагаем физически извършител на убийството се разследва погребалният агент, а срещу другия задържан – Петър Александров, има жалби за лихварска дейност.

„В деня на убийството, към 11:30 ч., наш служител от „Икономическа полиция“ е провел среща с Александров в кантора на частен съдебен изпълнител. Служителят е извършил проверка във връзка със сигнал, при който дама заявила, че имотът ѝ следва да бъде описан и прехвърлен на г-н Александров, в резултат на неизпълнение на задължение към същия“, разказа Николов. И уточни, че оттам започва проследяването на заподозрения.

Разкриваемостта на престъпленията се е вдигнала доста през 2023 г.  Над 8000 са разрешените случаи за изминалата година при около 7000 за 2022 г., каза Николов.

ПРЕВИШАВАТ ЛИ СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МВР СВОИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ

Директорът на СДВР коментира и протеста на футболни фенове. Той каза, че са установени четирима служители на МВР, които са дисциплинарно уволнени заради използване на прекомерна сила и оронване на престижа на ведомството. Други 9 души са наказани с порицание за срок от 1 година. Между тях има и полицейски ръководители, част от които най-вероятно няма да продължат да работят в структурите на МВР, каза главен комисар Николов.

Със заповед на главния секретар на МВР започват ежеседмични обучения на служители на министерството, като ще се изследват и пропуски в дейността. Боди камерите ще станат задължителни за всички полицаи, които работят на улицата, каза Николов в коментар на случая от Стара Загора, където при гонка с полицията почина Пламен Пенев.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *