Директорът на ТЕЦ „Бобов дол” инж. Eмил Христов: Без производство на ток от въглища икономиката ни може да колабира

– Инж. Христов, постоянно се говори за края на въглищните централи у нас и в Европа. Европейската политиката цели тяхното затваряне в обозримо бъдеще. Как ще коментирате?

– Смятам, че нищо добро няма да излезе от затварянето на въглищните централи. Много страни в Европа, в това число и България, генерират сериозна част от електроенергията си от въглища. Над 40% от тока у нас се произвежда именно от тях. През зимата този процент се увеличава. Ние сме в топ 5 на страните от ЕС по производство на ток от въглища. Нещо повече, в световен мащаб водещите икономики увеличават добива на въглища.

Отделно България има стратегия за въгледобива. Министерството на енергетиката е поело ангажимент да поддържа тези централи. Мога да Ви кажа, че дори не всички държави са обявили срок за постепенното прекратяване използването на изкопаеми горива в производството на електроенергия. Много работни места зависят от въглищната индустрия.

– Но не мислите ли, че въглищните централи имат нужда от преустройство?

– Да, те имат нужда от преустройство. За да се удължи животът им, се внедряват модерни технологии. Ние сме част от ЕС и трябва да спазваме и европейското законодателство. В областта на опазването на околната среда то е изключително строго. Всички предприятия се следят изкъсо дали отговарят на изискванията. Все пак нека не забравяме, че България е подписала Парижкото споразумение за климата от 2015 г., а не може да не спазва и още по-строгите разпоредби по отношение на опазване на околната среда.

– Вие какви промени направихте, за да сте в синхрон с всички наредби и регламенти на българското и европейското законодателство?

– Ние от години работим за устойчивото развитие на предприятието. Следим стриктно техническата изправност на нашите съоръжения. В дейността си внимателно следваме екологичните норми.

– Все пак въглищата са изчерпаем ресурс. Могат ли те да бъдат заменени?

– При нас оползотворяваме РДФ, тоест отпадъци, преработени и превърнати в гориво като алтернатива на въглищата.

– Защо избрахте точно РДФ?

– Екологично по-чисто е ползването на РДФ за добив на енергия. Чрез него ние намаляваме вредните емисии във въздуха.

Чрез оползотворяването на модифицирано гориво от отпадъци създаваме по-евтина енергия. С това се повишава енергийната независимост на страната ни от вносни ресурси.

Освен екологичен и икономичен начин чрез оползотворяването на РДФ решаваме проблема с депонирането. Все пак сметищата са един от най-големите замърсители на околната среда.

– Ще ни кажете ли няколко думи за изгарянето на РДФ? Имате ли съоръжения за пречистване на въздуха?

– На площадката на дружеството са изградени необходимите пречиствателни съоръжения за пречистване на отпадъчните газове и за трите енергийни блока, и същите отговарят на всички български и европейски изисквания.

Ние самите извършваме собствен непрекъснат мониторинг на емисиите и резултатите се изпращат до институциите. Обект сме на денонощен контрол.

ИВАН ИВАНОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *