Директорът на IX ОУ в Благоевград В. Величкова в молба до зам. кмета В. Павлова иска общината да не изпраща непроверени списъци от ГРАО с деца, подлежащи на прием в 1клас, които не живеят в града

От отдел „Образование“ да не изпращат непроверени списъци от ГРАО с деца, подлежащи на прием в 1 клас, които не живеят на територията на Благоевград. Тази молба до зам. кмета по културата и хуманитарните дейности д-р. инж Василиса Павлова и ръководителя на направление „Други дейности в образованието“ Галина Адамова отправи директорът на IX ОУ Василка Величкова. За да бъде достоверна и актуална информацията, тя предлага от общината да разпределят децата по прилежащи райони така, както са записани към момента в четвърта група на детските градини.

„Миналата година от списъците, които получихме, извадихме 58 деца от прилежащия ни район, но от тях само 24 действително живеят в Благоевград и с. Изгрев. От тях 17 са с променени адресни регистрации в последния момент, без да има фактическо преместване. Едва успяхме да сформираме маломерна паралелка в първи клас, като не всички деца са от прилежащия ни район, от 11 ученици 5 са от ромския етнос, което е заплаха за по-нататъшното съществуване на паралелката”, аргументира се в писмото до община Благоевград В. Величкова и завършва: „Надявам се, че тази година ще положим заедно усилия за прекратяване на училищния и изборен „туризъм“.

Както „Струма“ писа, при приема в 1 клас за тази учебна година изненадващо „изчезнаха“ около 150 кандидат- ученици, които се оказаха „фантоми”. В утвърдения срок или до края на януари от общината разпратиха до училищата две справки. В една бе посочено, че в ГРАО /Гражданска регистрация и административно обслужване/ родените през 2013 г., т.е. седемгодишни деца, по постоянен адрес в община Благоевград са към 1000. В другата пък бе упоменато, че по настоящ адрес в общината се водят живущи 746 кандидат-първолаци. Така според предоставената информация излезе, че децата, тръгващи на училище, са колкото и миналата учебна година.

 Базирайки се на това, директорите и екипите им извършиха анализи и обявиха прием в 29 паралелки, колкото за изминалата учебна 2019/2020 г., ако не броим извънредната 5-а паралелка, която след решение на Общинския съвет бе сформирана в VIII СУ. Постепенно обаче стана ясно, че родените през 2013 г. и реално живеещи в Благоевград са далеч по-малко от обявените 746 деца. След първо класиране приема си на 100 процента реализираха само две училища – II ОУ “Димитър Благоев” и V СУ “Георги Измирлиев”, които съответно бяха обявили 3 и 2 паралелки, а във всички други училища останаха свободни места.

 „Подлежащи на прием в 1 клас са около 700 деца, към момента са записани около 550. Значи има още много деца, които тепърва ще се записват”, констатира зам. кметът В. Павлова на 23.06.2020 г. по време на среща в IX ОУ с жители на квартал “Ален мак”.

Простите изчисления показаха, че след второ класиране в 10-те благоевградски училища постъпиха 602-ма първокласници, от които 19 шестгодишни, или набор 2013 бяха 583-ма, което е със  163 деца по-малко от подадената бройка. По този повод директори признаха, че най-вероятно първокласниците действително са около 600, и предположиха откъде идва тази голяма разлика в цифрите.

„Най-логичното обяснение е липсващите деца да са в чужбина. В последните месеци около коронавируса обаче българите по-скоро се прибират, отколкото да заминават зад граница. Което означава, че тези деца, водещи се по настоящи адреси в Благоевград, ги няма в града не отсега, а от дълго време. Това поставя и въпроса защо след като ние от училища и от Регионалното управление на образованието работим по механизма /б.р. – механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст/, детските градини и общината не правят същото? Още повече, че предучилищното образование е задължително и би трябвало детските заведения и местната изпълнителна власт, ако работят по механизма, да знаят къде са децата и колко са реално те”, коментираха образователни специалисти.

Друг съществен момент е, че нова система за прием в 1 клас не бе приет. Такава бе разработена и предложена от бившия директор на VI СУ Димитър Арабаджиев, като районирането бе  направено по кадастралната карта на Благоевград за миналата година на база на секциите за гласуване за изборите съгласно заповедта на кмета. Въпросното предложение доведе до бурни реакции, защото се оказа, че се получава огромен дисбаланс. На някои от централните училища бяха отредени огромни райони, а други останаха с по 5-6 улици и села с възрастни хора, откъдето да набират първокласници. В крайна сметка системата бе обсъждана на три срещи, като консенсус не бе постигнат, а след това бе отхвърлена от всички комисии, както и от Общинския съвет. Така продължи да действа предишната система за прием, според която 6 от 10 училища са с общи прилежащи територии, а Предел махала е вкара в районите на XI ОУ, VIII СУ, СУИЧЕ и IX ОУ, или въпросните 4 училища си разпределят учениците в 1 клас от социално уязвимите групи.

В тази връзка Василка Величкова настоява от общината да не определят ромската махала като прилежащ район на IX ОУ. Директорката на учебното заведение смята, че децата от Предел махала би следвало да се разпределят равномерно във всяка паралелка, за да няма опасност от сегрегация. Тоест разпределението им следва да стане след утвърждаване на броя на паралелките от директорите на училища, смята В. Величкова. Припомняме, че по време на среща между школските шефове с кмета на Благоевград и екипа му през месец октомври м.г. директорът на IX ОУ предложи, за да се избегне напрежението и неразбориите, обсъжданията на план-приема в 1 клас да започнат по-рано, а именно преди нова година. Подобна среща обаче все още не се е състояла.

Завчера /4.януари/ излезе и новата заповед на началника на РУО Ивайло Златанов за приема в първи клас за предстоящата учебна 2021/2022 г. 

В срок до 31 януари всяко училище трябва да изиска от общината списък на децата с включен постоянен/настоящ адрес, които следва да постъпят в 1 клас. До 28 февруари директорите трябва да представят на педагогическите съвети проекта за училищен план-прием, като следва да се определи и приеме графикът на дейностите, необходимите документи за кандидатстване, сроковете за класиране… при спазване на изискванията на нормативните актове и недопускане на дискриминация. 

Така всички са в очакване да видят какви списъци, с колко деца, подлежащи на прием в 1 клас, ще им предоставят от общината. Въпросът е изключително важен, още повече че има индикации за завишаване на приема. Така например само месец след началото на тази учебна година от СУИЧЕ /средно училище с изучаване на чужди езици/ изработиха цветни диплянки – 1 клас 2021/2022 г., които учители раздават на познати и близки, като от училището се надяват така да привлекат повече кандидат-ученици.

„Амбицията ни е за предстоящата учебна година да сформираме 3 паралелки с първокласници вместо досегашните два“, обяви директорът на СУИЧЕ д-р Светлин Абаджиев и уточни, че и да  има голям наплив, не могат да сформират 4 паралелки, защото  материалната база не го позволява.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Крайно време е!

    Ей това е да искаш да си директор на всяка цена. Паралелка от 11 деца! Даже не се и замисля защо съседите не си дават децата при нея. Това да не е на Антарктида, та да има маломерни паралелки? А да си даваме децат ав тва училище задължително е като да ни задължат да си купуваме само от един магазин! Кмете, ЗАКРИВАЙ!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *