Дискотеките и нощните клубове отварят днес, с маски в транспорта

От днес, 15 юни, дискотеките, нощните клубове и пиано-баровете могат да възобновят дейността си при спазване на противоепидемичните мерки, съгласно изменение в заповед на здравния министър Кирил Ананиев, променена по заповед на премиера Бойко Борисов.

Отварянето бе анонсирано в петък от Българската асоциация на заведенията и потвърдено от Министерството на здравеопазването. “По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, министърът на здравеопазването, днес, 13 юни, издаде нова заповед, на основание на която от 15 юни, понеделник, дискотеките, нощните клубове и пиано баровете могат да възобновят дейността си. Изискването е да бъдат спазвани въведените в страната противоепидемични мерки”, обявиха оттам.

От днес до края на юни остава в сила забраната за влизане у нас на граждани от трети страни, с изключение на Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора. Ограниченията при пътуване в Гърция също отпадат.

Гърция ще пропуска български граждани през границите си без ограничения и карантина от 12.00 ч. на обяд на 15 юни, съобщи вчера МВнР. При влизане в страната гръцките гранични служители ще предоставят по тяхна преценка анкетни карти, в които българските граждани трябва да попълват трите си имена и дестинацията на пътуването. На произволен принцип ще бъдат вземани и проби за коронавирус. При положителен резултат ще бъде налагана 14-дневна карантина. В такъв случай от МВнР препоръчват на българските граждани да се връщат в България от границата.

От 15 юни летищата в Атина и в Солун започват да приемат международни полети.

От 15 юни пристигащите у нас от Нидерландия няма да подлежат на 14-дневна карантина. Тя остава в сила за всички пристигащи на територията на България от Швеция, Великобритания и Северна Ирландия, Белгия и Португалия, както и от всички трети страни, с изключение на Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Задължително остава носенето на маски в градския транспорт, тъй като нямало възможност да се следи за спазване на дистанция в превозните средства. “Горещо” се препоръчва предпазни маски да се ползват в закрити пространства – търговски обекти, театри, кина, концертни зали.

В сила остават всички мерки за хигиена и дезинфекция. В големите търговски обекти е създадена организация да се следи потокът в свободните пространства и магазините.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *