ДИСКУСИЯ ПО РАЙОНИРАНЕТО НА СТРАНАТА! Кметът на Благоевград Ат. Камбитов: Ще настояваме София да се извади от проекта за Югозападен район, столицата трябва да е отделно

Предложението за райониране на страната на Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски, залегнало в проекта на Закона за регионалното развитие, ще ощети областите в Югозападния район Благоевград, Кюстендил и Перник, смятат кметовете на общините от Югозапада. Причината е включването на София в района.

„Имаме забележки по предложението, но то подлежи на обществено обсъждане и ще се търси най-приемливия вариант. Имаме аргументи, доводи и мотиви, които ще изложим, за да се търси общият баланс“, коментира кметът на Благоевград Атанас Камбитов. Неговото предложение е страната да се раздели не на четири, а на пет района, като София се извади от Югозападния. „Въпрос на разговори е, но ще защитим позицията, че не е добре София да е в нашия регион, всички сме се сблъсквали с този проблем в предишния период и сме наясно, че това пречи на работата. Не сме обсъждали обща позиция с кметовете на Кюстендил и Перник, но предполагам, че и те са на моето мнение, затова ще търсим  най-рационалното компромисно решение“, обясни градоначалникът.

Според управниците от Югозапада включването на София в района променя показателите.

Първата дискусия за проекта за новото разделение е организирана днес от Министерство на регионалното развитие. Предложението на МРРБ за окрупняване на досегашните шест района в четири е на базата на анализ на действащата в момента национална политика за регионално развитие. Тревожното изоставане на българските райони по ключови показатели в сравнение с останалите страни от ЕС е един от основните аргументи за оптимизиране на разделението. Най-съществен проблем е демографският.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *