Дискусия събра в Съдебната палата в Благоевград магистрати, адвокати, студенти и представители на властта

Дискусия за утвърждаването на медиацията като алтернативен способ за решаване на спорове се проведе в благоевградската Съдебна палата. На срещата, инициирана от Окръжен, Районен съд и Адвокатската колегия, участваха магистрати, началникът на РУО Ивайло Златанов, директорът на служба „Социално подпомагане“ Александър Балев, представители на Агенцията за закрила на детето, шефът на ОД на МВР – Благоевград ст. комисар Николай Хаджиев, студенти и управителят на в. „Струма Теодора Томова.

От ретроспекцията, която направи председателят на Българската асоциация за медиация адвокат Албена Пенова, стана ясно, че приложението на извънсъдебния способ е изключително ефективно при разрешаване на спорове от различно естество в модерните държави. В България обаче, въпреки че от 13 г. има Закон за медиацията, а през 2008 г. е приета и европейска директива, този метод трудно се налага.

„В началото медиацията не се приемаше радушно от политици, законодатели и съдии. Към момента има регистрирани 1928 медиатори и 39 организации обучители, но приложението е незадоволително, а броят на делата – малък. България е една от малкото държави, в която медиацията не се използва, задминаха ни дори Албания, Македония, Турция. Този способ е задължителен в Италия, има медицинска медиация, за опазване на околната среда, училищна медиация. Има дефицити в закона по отношение на трудови, административно-правни спорове, най-голям е проблемът при прилагане на медиацията при наказателните дела, защото няма правна уредба. Подготвили сме законопроекти, но законодателят се прави на умряла лисица. Препоръката ми е да се лобира за медиацията винаги и навсякъде. Може би сега, преди Българското европредседателство, ще бъдем по-европеизирани и трябва да проведем интензивна медийна кампании, да представим законодателните инициативи и предложения за финансиране, защото държавата е абдикирала”, заяви проф. д-р Добринка Чанкова, ръководител катедра „Публичноправни науки” в Югозападния университет.

Софийският адвокат Георги Бакалов добави, че от 20 години се опитва да популяризира медиацията. Според него обяснението за трудното приемане на алтернативния способ е в това, че за разлика от съдебните дела, при медиацията хората сами стават съдници при спора, което не е лесно.

Председателят на Окръжен съд Катя Бельова заяви, че българинът е свикнал да се съди до дупка, но прилагането на задължителна медиация по отношение на издръжките, родителските права, правото на ползване и при делата с непълнолетни не търпи отлагане. „В днешните времена на агресия изключително важно е да се въведе училищна медиация, за да се научат децата от малки как да решават споровете си”, посочи съдия Бельова и призова началника на РУО Ивайло Златанов да приеме инициативата присърце.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *