Дистрибутор отнесе 100 торбички с подаръци за медиците на първа линия в МБАЛ – Благоевград, призова: Да се обединим да помогнем на болницата и на бизнеса

100 торбички с подаръци за екипите в благоевградската болница с обещание за още 30, за да стигнат за всички лекари , сестри и санитари на първа линия, предаде вчера дистрибуторът за Югозапада на две марки хранителни продукти Димитър Димитров на отговорничката по контрол и организация на болничното хранене Мария Шутракова. Във всеки пакет има сухи мезета, кутия прясно мляко и дребен фирмен подарък, показа посредникът. Преди дни в МБАЛ – Благоевград  едното от дружествата дари и 2200 кофички кисело мляко за болните.

„Идеята ми дойде от един приятел, каза ми, че за болните  няма мляко, а приемат толкова антибиотици, и реших да дам. Обадих се на собствениците на фирми, които представлявам, и те откликнаха, а аз се присъединих. Единият е от Пловдивско и няма нищо общо с Благоевград, другите, макар да живеят тук, също са от други краища на страната, но хората отварят сърцата си и помагат“, разказа Митко.

Той е първият, който подпомага тази есен с храна болницата в Благоевград, въпреки че има 10 работници във фирмата, които разчитат да хранят семействата си.

„Нямаме нито доброволци, нито пренасочени от персонала на затворените детски ясли и градини да помагат, но екипът на кухнята е достатъчен и се справяме добре“, отбеляза Мария Шутракова, докато проверява касетките с приготвената за деня храна за медиците. Вчера менюто на дежурните лекари включваше гъби с ориз и пържола, плюс кофичка кисело мляко и банан, а порциите бяха 134. Други 250 кутии с храна са приготвени от фирма за кетъринг за болните в МБАЛ. Изхранването е изцяло от бюджета на болницата, като всеки ден за болничния персонал в МБАЛ и общинските диспансери се готвят по 150-160 порции, обясни Мария Шутракова.

Амбицията на Митко Димитров е да привлече повече хора да помогат на МБАЛ в момент, в който лечебното заведение  се нуждае от това. „В тези трудни времена само така можем да се справим и се надявам след време да повторим акциите. Говоря с колеги, които се занимават с друг бизнес, и ми казват, че и те са готови да помагат, но може би трябва да има човек, който да организира и канализира тази помощ. Сигурен съм, че ние не сме единствени, има и други, за които не се знае, например в Спешна помощ е имало проблеми с ел. инсталацията и Спаско Кацарски е изпратил майстори от фирмата си да направят ремонта безвъзмездно. С Кенеди вчера говорих и той заяви готовност да помогне, само някой да каже с какво, въпреки че има около 300 работници, сред които има и болни, а в тези трудни времена всеки гледа първо да запази своите хора и бизнес“, разказа Д. Димитров и обобщи:  „Ежедневието ни е много напрегнато, затова е много важно да се включат повече хора, кой с колкото и каквото може. Ако всеки даде по нещо, болните и медиците, които ги лекуват и обгрижват, ще се чувстват малко по-добре. Отдавна се занимавам с търговия и виждам как само в последните 10-ина години след стъпването на големите вериги в Благоевград затвориха между 150 и 200 хранителни магазина. Затова апелирам към съгражданите ми: Пазарувайте в малките квартални магазинчета! Вътре хората не се блъскат и не се редят на огромни опашки, а и така помагате на бизнеса в Благоевград и парите си остават тук.  Всяка стотинка вече е важна за бизнеса в града. Да го направим поне в тези трудни времена, защото много семейства в Благоевград се хранят от търговия, а то и не остана друго в града ни, след като и  студентите силно намаляха. Като общество ми се струва, че трябва да правим повече, защото икономическата обстановка в  Благоевград е много тежка след затваряне на много от големите предприятия“, призова благоевградчанинът.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *