ДМСГД в Благоевград става център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, преназначават всички служители

От 1 февруари домът за медико-социални грижи за деца в Благоевград става център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, преназначават всички служители.  

Още през 2010 г. беше решено домовете за деца, които са лечебни заведения, с функции по диагностика, лечение, рехабилитация и специфични грижи за деца с хронични заболявания и медико-социални проблеми да бъдат закрити поетапно, а като алтернатива децата да бъдат преместени в по-съвременни и по-малки центрове за грижа в общността, подпомагащи отглеждането им в семейна среда. Така се подкрепят и родителите, които да участват повече в грижите за децата вместо институциите.

Заради пандемията здравното министерство няма да успее да закрие 4 от общо 12 дома за медико-социални грижи за деца. Затова деинституционализацията им се отлага до края на тази година, става ясно от проект за постановление на МС за структурни промени в системата на здравеопазването, съобщи clinica.bg.

Към 1 януари всички 12 дома трябваше да бъдат закрити, освен 4 – във Варна, Плевен, Кърджали и Стара Загора, в които все още има общо 277 деца. „Забавянето на извеждането на децата от ДМСГД се дължи на въведената извънредната епидемична обстановка, от една страна, поради забраната за посещения в ДМСГД, което възпрепятства провеждането на опознавателните срещи с приемните и осиновителните семейства, а от друга страна, поради забавяне на изграждането на 20-те центъра за специализирана здравно-социална грижа за деца”, обясняват от МЗ.

Затова и 4-те дома ще функционират до края на 2021 година. За останалите 8, които спират работа – ДМСГД – Благоевград, ДМСГД – Бургас, ДМСГД – Бузовград, ДМСГД – Добрич, ДМСГД – Дебелец, ДМСГД „Свети Иван Рилски” – гр. София, ДМСГД – Сливен и ДМСГД – Хасково, от здравното министерство предлагат да продължат да работят, но под друга форма – като центрове за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания. Този вид лечебни заведения бяха регламентирани по закон през 2015 година, а целта им е да поемат всички грижи за деца с увреждания – продължително медицинско наблюдение, диагностика и рехабилитация, логопедични и психологични услуги. С тях се оказва и подкрепа на семействата на вече изведените деца с увреждания от домовете, освен че продължава предоставянето на грижи. Домовете, освен това, имат нужната материална база, а в тях работят и необходимите специалисти. Затова и от МЗ искат 349 от служителите от закритите домове да бъдат преназначени в разкритите центрове за комплексна грижа, което да стане от 1 февруари.
Сградата на ДМСГД в Благоевград се намира в района на МБАЛ – Благоевград, което е съществено предимство, позволяващо ни бърза диагностика и лечение на спешните състояния при децата в дома. Домът разполага с добра материална база. Шестетажна сграда, която отговаря на съвременните противоепидемични изисквания, оборудвана с централна кислородна инсталация, централно парно, пералня. ДМСГД /Дом “Майка и дете”/ – Благоевград е открит през 1978 г. Той е приемник на Дома в Добринище.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *