Дневно между 500 и 1500 случая на заразени се очакват в началото на януари

Между 500 и 1000–1500 случая на ден се очакват за началото на януари. Натоварването на болничните легла при 1000-1500 случая на ден е нещо поносимо, няма да се стигне до такова нещо като бяха при 5000 на ден. Това прогнозира математикът на Оперативния щаб проф. Николай Витанов, според когото трета вълна на заболеваемост у нас засега не се задава.

„Ако дойде новият щам при нас и се разпространи твърде много, може да имаме и над 1500 (случая на ден), но това са неща, които ще започнат да се случват към края на януари – началото на февруари. Тогава вече ваксинацията ще е фактор. Не очаквам ексцесии, може да има някои дни, в които са над 2000 случаите на ден, но това ще са изолирани дни”, смята проф. Витанов.

За поредно денонощие излекуваните у нас са повече от новозаразените – 1475 души са преборили болестта. За последните 24 часа новите случаи на заразени с COVID-19 са 337 души. Тази тенденция, която е в сила вече няколко дни, повдигна въпроса дали това е пряко последствие от частичното затваряне на редица бизнеси, училища и детските градини. Или има и друга причина за рязкото намаляване на броя заразени?

За сравнение, на фона на тези 337 души за последното денонощие, само допреди десетина дни новите заразени се брояха в хиляди.  
Причината за ниския брой заразени се дължи основно на частичния локдаун, заяви пред NOVA математикът на Оперативния щаб проф. Николай Витанов.
„Преди няколко дни ние бяхме над 2000 и паднахме под 2000 на ден. Това е много добре, защото излязохме от режима на развита турбулентност. Когато паднем под 500, излизаме от режима на турбулентността”, обясни проф. Витанов.  

Но има и друг фактор – малкият брой тестове, които се правят в последните дни. На 24 декември те са 6945. Днес те вече са 2369.

В някои лаборатории изследванията за коронавирус са намалени с повече от 50%.

„В най-натоварените периоди сме правили по 5000 теста на ден, в момента правим 1200 – 1500 теста. През декември прогресивно намаляват. Смятам, че това са нормални тенденции, тъй като хората, които искаха да се тестват заради пътувания или заради техни близки по празниците, бяха преди Коледа”, обяснява д-р Благовеста Пенчева, медицински директор на лаборатория. държави.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *