Днес е важен ден в православния календар! Почитаме трима светци

Днес Пресветата Българска православна църква почита паметта на Св. мчци Трофим, Саватий и Доримедонт.
Светите мъченици Трофим, Саватий и Доримедонт живяли през третия век, когато християните били преследвани от езичниците. По това време управител на град Антиохия бил Атик, наречен още Илиодор. Той уредил шумно празненство в чест на езическите богове. В този ден в града пристигнали Трофим и Саватий.
Идолопоклонниците като разбрали, че са християни ги отвели при градоначалника. Когато не пожелали да се откажат от вярата си ги подложили на мъчения. Трофим бил отведен в затвора, а Саватий починал с мъченическа смърт. Трофим бил изпратен във Фригия обут в обуща с остри гвоздеи отвътре. Тежките страдания не го сломили.

В град Синад отново го измъчвали. Живеещият там таен християнин Доримедонт го посещавал в затвора и превързвал раните му. На един езически празник Дионисий забелязал, че Доримедонт не е дошъл и пратил хора да го доведат. Доримент отговорил че е християнин и затова не може да присъства на празника. Тогава бил подложен на изтезания. Дионисий наредил Трофим и Доримедонт да бъдат хвърлени на лъвовете. Зверовете ги заобиколили, но не се докоснали до тях. Тогава било заповядано да ги обезглавят с меч. Това станало в 278 г.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *