Днес е важно да отидете на църква, вижте защо

Началото на последния месец от годината е вързан с два повода за ходене на църква.
Първият повод е свързан с честването на двама светии – Наум и Филарет, а вторият е, че днес във всички храмове се светява вода.
Св. пророк Наум
Св. пророк Наум живял 700 години преди Рождество Христово. Свети пророк Наум ­ един от дванадесетте така наречени “малки” пророци, произхождал от Галилея, от село Елкоша. Времето на служението на порок Наум се отнася към втората половина на царуването на Иудейския цар Езекия, тоест към 745-­714 г. пр. Р. Хр. (след разрушаването на Израилското царство). За другите обстоятелства от живота на пророка не се знае нищо. Според преданието, той починал на 45-годишна възраст и бил погребан в отечеството си. 200 години преди него пророк Йона, по Божия повеля предсказал разрушението на Ниневия за големите беззакония на нейните жители. Ниневитяни се покаяли и всеблагият Господ отменил строгата Си присъда. Но след известно време те пак се развратили. Тогава Господ чрез устата на пророк Наум им открил страшните бедствия, които ще ги постигнат. Пророчеството се сбъднало точно. Ниневия, един от най-големите и богати градове на древния свят, била разрушена дo основи и разграбена от враговете. Разливането на р. Тигър довършило опустошението. Сега едва може да се познае мястото, където е бил тоя грамаден град. Пророк Наум предсказал и други събития и утешавал верните Божии служители чрез откриване на евангелските обещания.
Св. Филарет Милостиви
Роден е в малоазийската област Галатия, но живял в съседната пафлагония, в селото Амния. Наследил от баща си голямо богатство, получил и богата зестра от жена си Теозва, той бил най-богатият човек в цялата област. Притежавал голям, обширен дом, нови, лозя, пчелини, стада едър и дребен добитък, много слуги. Обхванат от изключително милосърдие към нещастните и бедните, той постепенно раздал всичко, което притежавал, докато довел семейството си до пълна нищета. Бивши негови приятели започнали да го подпомагат с подаяния, за да не гладуват жена му и децата му. На укорите от страна на семейството си той отговарял, че има скрито съкровище, което, като му дойде времето, ще се открие. В края на живота си, той се прибрал в един цариградски манастир, Радолфия, където предварително изкопал гроба си. Преди да настъпи смъртта му, той в молитвено пророческо видение предсказал бъдещето на своите мъжки и женски внуци, като библейският патриарх Яков, и предал Богу дух на 90-годишна възраст.
На 1 декември във всички храмове светяват вода.
Ако успеете да отидете на църква до обяд или в ранния следобед,  ще можете  да си налеете прясна светена вода, преди да са я бутилирали.
С тази вода наръсете домовете си (без тоалетната и банята) и работните си места, наръсете всички членове на вашите семейства, за да изчистите негативната енергия и да можете така пречистени   да се подготвите емоционално и духовно за предстоящия голям празник Рождество Христово.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *