Днес стартира груповият лов на дива свиня, в Кюстендил специалистите стиковаха действията за безопасни излети

Регионалната дирекция по горите в Кюстендил инициира работна среща със специалистите по ловно стопанство към ловните сдружения и дивечовъдни участъци на територията на дирекцията. Поводът е откриване на ловния сезон на груповия лов на дива свиня и местен дребен дивеч днес, събота, 3 октомври.

По време на съвещанието бяха коментирани отчетни документи и разрешителни за групов лов, спазване на месечни графици за групово ловуване, план за ползване на местен дребен дивеч. Дискутирани бяха и мерките за спазване за безопасност по време на ловен излет съгласно изискванията на Закона за лова и опазване на дивеча и Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

„Апелирам за спазване на мерките за биосигурност по отношение предотвратяване разпространението на заболяването африканска чума по свинете. Необходимо е навременно изпращане на данните за мониторинга на дивата свиня. Предвид стартирането на ловния сезон в сложна епидемична обстановка в страната ловните излети трябва да се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки, разписани в заповедите на министъра на здравеопазването”, посочи  директорът на РДГ – Кюстендил инж. Здравчо Тодоров.

Подобни работни срещи се провеждат ежегодно и целят специалистите  по ловно стопанство да бъдат запознати с указания и нормативни изисквания за добра организация и превантивни дейности за недопускане на инциденти по време на ловния сезон, припомниха от РДГ – Кюстендил.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *