Дни преди срока за откриване на градския парк община Петрич обяви поръчка за 235 500 лв. за оградата му, тотомилионерът Нинджата блокира проекта за новите социални жилища

232 500 лв. без ДДС ще струва оградата на новия парк, който Петрич строи на територията на граничното поделение. Това става ясно от обявената на 27 януари обществена поръчка, по която до 6 февруари ще се подават оферти. От бъдещия изпълнител се очаква да направи геодезическо заснемане на прилежащия терен, да изготви инвестиционен и работен проект, да получи всички необходими становища и разрешителни, да демонтира старите оградни бетонови пана и на тяхно място да монтира ограда от плетена мрежа с изкуствена трева и от предварително поцинковани и прахово боядисани профили и пана да монтира 2 портални врати и върху 288 метра от оградата да направи облицовка с гнайс.

Тъй като самата процедура по избор на изпълнител трае минимум месец, това означава, че е изключено паркът, чиято площ е 54 дка, да бъде ограден през следващите 4 седмици, когато изтича 15-месечният срок, даден от фирмата изпълнител на парка „Обединение БГ-КО Петрич ДЗЗД” за рязане на лентата. Допълнителна пречка оградата да стане през февруари е, че към момента не е осигурено финансирането и съгласно проектодоговора, предложен от община Петрич, ако пари не дойдат до 3 месеца след сключване на договора с изпълнителя, последният има право да се откаже от поръчката.

Въпреки че достъпът на външни лица до парка е строго забранен, отвън личи, че всъщност и „Обединение БГ-КО Петрич ДЗЗД” няма да спази срока си, защото сградата на бъдещия музей едва се подава над оградата и още е на ниво голи бетонни стени. Чак след приключване на строително-монтажните работи, включващи още 1600 кв.м спортни площадки, 370 кв.м детски площадки, фонтан, амфитеатър, 2 паркинга, водни каскади, сухи фонтани, зона за катерене, волиера за птици, паркови павилиони и посетителски център, в парка трябва да бъдат засадени 25 дка зелени площи, да бъдат асфалтирани 14 350 кв.м пешеходни зони и да се напълни с вода езерото с площ 3185 кв.м.

Според петричани, успели да надникнат зад оградата на бившето гранично поделение, в парка има работа още за месеци наред и е много вероятно дори бъдещата ограда да бъде готова далеч преди той да бъде завършен.

Припомняме, че паркът ще струва 3 652 146 лв. без ДДС, в които не влиза бъдещият музей, за който са отпуснати други 1 405 200 лв.

Успоредно с поръчката за ограда на парка община Петрич пусна и друга обществена поръчка – за превръщане на грозните пластмасови заграждения около четириклонните кръстовища между ул. „Рокфелер“ и ул. „Цар Борис III“ и на ул. „Рокфелер“ с ул. „Никола Парапанов“ в съвременни кръгови. На всяко от кръстовищата ще бъде направен централен остров с диаметър 13 метра, а самото платно ще е широко 9 метра. Заедно с кръговите ще се направи и уширение на пътното платно при кръстовището по ул. „Капитан Никола Парапанов“ до ул. „Дунав“, а общата прогнозна стойност е 500 838.41 лв. без ДДС. Настоящите кръгови са „временни“ от няколко години и до момента за тях все не оставаха пари. При всяка по-сериозна буря в Петрич пластмасовите конуси се обръщаха и ставаха повод за многобройни закачки и коментари в социалните мрежи.

Парите за този проект са от общинския бюджет и това го прави сигурен като реализация.

Междувременно обаче един от социалните проекти на общината бе замразен. Става въпрос за новите социални жилища за групи в неравностойно положение, които бяха обявени на 10 януари като първа обществена поръчка на Петрич за тази година. Търсенето на изпълнител за 3-етажната сграда с по 6 апартамента на етаж, за който вече има готов архитектурен идеен проект и осигурени 580 944.44 лв. без ДДС, на 29 януари обаче спря, защото община прекрати процедурата. Оказа се, че още в първия ден от подаване на офертите – на 21 януари, обявената процедура е била оспорена в Комисията за защита на конкуренцията от зетя на симитлийския кмет Апостол Апостолов – тотомилионера Николай Динков-Нинджата. Жалбоподател всъщност е фирмата „Вип Трейд енд билд“ ЕООД, която Нинджата е придобил от Николай Стоилов на 20 ноември 2019 г. и вече е едноличен собственик на капитала й от 5 лв. Фирмата не е харесала част от условията, на които трябва да отговарят участниците, и дори е поискала налагане на временни мерки за спирането й от страна на община Петрич, които Бръчков незабавно е изпълнил.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *