ДНСК пуска багери да сринат вилата на братовчед на ОбС шефа Р. Тасков в м. Картала

Да построиш една къщичка за около 20 000 лв., да дадеш още толкова за узаконяването й и накрая Дирекция „Национален строителен контрол” да ти я бутне – в тази ситуация е благоевградчанинът Пламен Ангелов Цурев, който има вила в местността Картала, има и абсолютно всички разрешителни за нея без финалния – удостоверение за узаконяване, и всеки момент очаква да му бъде насрочена дата от ДНСК – София за бутането й.

Парадоксалното е, че Цурев е първи братовчед на председателя на ОбС – Благоевград Радослав Тасков и двамата са в много добри отношения. Дори бащата на Радослав Тасков – Никола, който е вуйчо на Цурев, го поощрил в началото на новия век да вдигне виличката до бившия пионерски лагер, който навремето фамилия Таскови купила във вилната зона. По онова време Пламен Цурев бил болен от хепатит, лекарите му препоръчали да стои максимално дълго на чист въздух и строежът на вилата му дошъл като лекарство.

Краят на 90-те години на миналия век и началото на третото хилядолетие са времето, когато много благоевградчани започват да вдигат вили в местностите Добро поле, Бодрост и Картала над Благоевград. Тогава всички са незаконни. През 2010 г. община Благоевград решава да даде срок на собствениците им да узаконят постройките си, като първо прави подробни устройствени планове за вилните зони. Всички масово плащат право на строеж и узаконяват вилите срещу 2000-3000 лв. Крайният срок беше 26 ноември 2014 г. През 2015 г. общината обявява за продан и земята под тях и вече има много от незаконните някога вили, които вече хем са законни, хем и теренът под тях е частен.

През целия този път по узаконяването минава и Пламен Цурев, чиято вила е построена през 2002 г. През 2014 г., когато акцията за излизането на вилите от статута „незаконни“ е в стихията си, Цурев, както и другите негови съседи, си вади удостоверение за търпимост, надлежно подписано от главния архитект на община Благоевград Васил Тинчев. Оказва се, че за комшиите му във вилната зона това е достатъчно, за да получат и акта за узаконяване, но при Цурев номерът не минава. Човекът просто тегли късата клечка, тъй като пъргавите държавни служители от РДНСК – Благоевград вече са сложили клеймото „незаконна“ на вилата и са пуснали в действие процедурата по бутането й.

Когато получава първата дата за събаряне на вилата през 2009 г., Цурев започва нескончаема серия съдебни дела. Няколко административни съдии отменят заповедите на бюрократичната институция, занимаваща се с незаконното строителство, но това не пречи на ДНСК, след като загуби делото и плати съдебните разноски по него, да издаде следващата заповед. През този период Цурев плаща на адвокати, за съдебни експертизи, държавни такси и каквото някой му каже. Междувременно не пропуска всяка година да си плаща и данъка за вилата. Резултатът е нулев. В момента човекът очаква поредната заповед от ДНСК за събаряне на вилата. Защото в техните бази данни тя е незаконен обект, а в законите им издаде ли се заповед за събаряне, мърдане няма.

Вилата на Пламен Цурев е една от най-кокетните в трите местности. Нощем цялата е осветена и придава приказен вид на мястото. В двора всяка тревичка расте в правилната посока, има артистично оформени алпинеуми, чешмичка, барбекю.

„Всичко по двора е дело на съпругата ми, но с тези непрекъснати заплахи от страна на ДНСК вече от една година не се е качвала тук, убиха й желанието”, разказва Пламен. Самият той по-рано идвал всяка вечер, сега е разредил посещенията си до 1-2 пъти месечно. „Ако още веднъж получа заплашително съобщение, че до еди-коя си дата трябва да съборя това, в което години наред съм си оставял сърцето, вече съм склонен да я подпаля и да приключа с всичко – категоричен е той. – После заминавам при децата си в Англия, защото вече напълно ще съм убеден, че от страната ни нищо не става”.

„При стотиците сгради, които узаконихме във вилните зони Добро поле, Бодрост и Картала, наистина останаха само 3 със статут на незаконни”, потвърди ОбС шефът Радослав Тасков. Първите 2 вече са бутнати – на една благоевградчанка с италианска фамилия и тази на Спас Ненов-Петела, който по време на събарянето й беше общински съветник. Третата е на братовчед ми и не знам как може да му бъде решен проблемът. От узаконяването на вилите община Благоевград събра стотици хиляди левове и това са пари, които влязоха в инфраструктурата. А какво ще получим, когато бъде съборена вилата на Пламен? Какво ще спечели държавата? Идете и вижте какво остана след двете съборени вили – декари унищожена гора и купища боклуци”, възмущава се Р. Тасков.

Съвсем близо до вилата на Пламен Цурев е мястото, където до 2015 г. се извисяваше не по-малко кокетната вила на Спас Ненов. То е непосредствено до пътя и действително представлява тъжна гледка. След като Петела с приятели я събори, сега на мястото има изостанали купища боклуци и няколко строшени и подгизнали от дъждовете шкафчета. Сред сметта се въргаля плюшено пате, вероятно принадлежало на една от дъщерите на Ненов – окаляно, видимо дъвкано от животни и ужасно нелепо сред разрухата, останала като спомен за едни по-добри времена за курортната местност.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *