Доайенът на благоевградските фоторепортери Давид Гемеджийски нападнат от бездомни кучета в кв. „Запад”

Бездомни кучета нахапаха доайена на благоевградските фоторепортери Давид Гемеджийски. Нападението стана вчера около 10 ч.  в кв. „Запад” в Благоевград. Ето какво разказа пострадалият от кучешката агресия: „Както обичайно, бях тръгнал да направя сутрешната си разходка. Наближавах супермаркета, когато видях насреща си три кучета, които започнаха да лаят и се нахвърлиха върху мен. Ухапаха ме по крака, панталонът ми е разкъсан, потече  кръв”.

Наблизо имало работници и минувачи, но никой не реагирал и не се притекъл на помощ на възрастния човек. „Бездомните кучета трябва да се евтаназират  или да се прибират в приюти. В нито една просперираща европейска държава няма да видите кучета по улиците”, заяви Давид Гемеджийски, който също има куче, но го гледа в двора на къщата си в кв. „Грамада“.

Това е поредният случай на пострадал благоевградчанин в резултат на агресия от безстопанствени кучета. Припомняме, че учителката по немски в Езиковата гимназия Вера Кацарска също беше жестоко нахапана от бездомно куче в парк Бачиново и заведе дело срещу общината за причинени вреди, което спечели на първа инстанция, но оспорва размера на присъденото обезщетение пред Окръжен съд. Проблемът с безстопанствените кучета тревожи обществеността от много години. Преди 3 месеца депутатите вдигнаха десетократно санкциите за кучета без намордник с  промени в Закона за ветеринарната дейност, които са приети на първо четене. Поправките забраниха кучешката разходка и свободното пускане на четириногите с тегло над 5 кг. Законът предвижда вместо 100 лв. глобата за куче без намордник да стане 1000 лв., а санкцията за четириного без повод – 300 лева. Разхождането на кучета в детски площадки или забранени зони ще струва на стопаните им 500 лв. Драстични глоби трябва да има не само по отношение на физическите лица, но и към юридическите, които са отговорни за безстопанствените кучета и ограничаването на популацията им.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

2 Коментара

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *