ДОБРАТА НОВИНА! Започна монтирането на новия рентген в разложката болница

По-малко от два месеца след като ОбС – Разлог даде съгласие за закупуване на нов рентгенов апарат за местната болница, новата апаратура вече е пристигнала и скоро ще бъде пусната в експлоатация. Старият рентген вече е демонтиран, а новият е в процес на монтиране, предстои и подновяване на подовата настилка. Ремонтира се и рентгеновата  зала, като дейностите вече почти са приключили.

Подмяната на рентгеновия апарат не е затруднила работата на отделението по образна диагностика, не са връщани и пациенти, които имат нужда от рентгенография, споделиха от МБАЛ – Разлог.

„Беше планирано да се работи само по спешност, но с колегите д-р Елена Рускова и д-р Рачев така  организирахме нещата, че да не се създават неудобства на пациентите. Настоящият скопичен апарат пое изцяло графията, използваме и  мобилния рентгенов апарат, който имаме, и смея да кажа, че в нито един момент работата на отделението не е била затруднена и хората не са почувствали неудобства”, каза д-р Тончев, който след дългия отпуск заради изборите вече е на работното си място като завеждащ отделението по образна диагностика. Той сподели, че новият рентген ще повиши значително качеството на графиите. Новият апарат е последна дума на техниката, изцяло дигитален, с програми за обработка на образа и с възможност за дистанционно управление. Новият апарат и новите технологии ще дадат  възможност и за консултации от разстояние, което също ще бъде улеснение както за лекарите, така и за пациентите.  

Надеждите са новият рентген да заработи в най-кратки срокове.

Припомняме, че за закупуването на новия апарат Общинският съвет в Разлог даде съгласие на сесията си през месец май. Той е закупен с финансов лизинг, който лечебното заведение е теглило. Стойността на апарата е 262 863 лв. с ДДС. За да бъде покрита авансовата вноска, местният парламент даде съгласие община Разлог да отпусне 55 хил. лв. на МБАЛ – Разлог. 30 хиляди лева гласуваха и парламентаристите в Банско. Финансова подкрепа ще окажат  и общините Белица и Якоруда, чиито жители също ползват услугите на разложката болница. На последната си сесия Общинският съвет в Белица е дал съгласие за предоставяне на 5000 лева на МБАЛ – Разлог, като е посочено, че е за медицинска апаратура.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *