ДОБРАТА НОВИНА! Македония започна рехабилитация на пътя към ГКПП – Клепало, скъсява разстоянието до Струмяни със 130 км

Под заглавие „Берово се приближава до Европа” завчера македонските медии отбелязаха старта на рехабилитацията на държавния път Берово – ГКПП Клепало. Дължината му е 5,7 км, които ще бъдат покрити изцяло с нов двоен асфалт. Средствата, които ще вложи западната ни съседка, са 89 млн. денари, а срокът за завършване на обекта е юли 2019 г.

Очакванията на македонците са отварянето на граничния пункт с България да подобри комуникацията на жителите от двете страни на границата и чрез развитие на икономиката и туризма да повиши социално-икономическото им положение. Те са убедени в предстоящия туристически бум на района, известен като Беровското езеро, и очакват след отварянето на пункта натам да се запътят хиляди туристи от България и Гърция.

През май т.г. в местността Илинден край разклона за струмянишкото с. Цапарево строителна техника за рехабилитацията на източната част на същия път стовари и българската държава. Работници и машини започнаха асфалтиране на 15-километровата отсечка от тук до село Микрево, което е първият етап за новия път до ГКПП – Клепало. Според кмета на Струмяни Емил Илиев отварянето на пункта е болката и желанието на хората от Малешевския балкан от десетилетия, защото голяма част от останалите не повече от 1000 жители в 12-те планински села имат роднини в Македония.

С отварянето на новия граничен пункт пътуването между българската община Струмяни и македонската Берово ще се съкрати с около 130 км. Сега, за да отидат в Берово, местните хора трябва да обикалят през граничните пунктове Златарево или Станке Лисичково.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *