ДОБРАТА НОВИНА! Отварят ГКПП – Златарево за влизащите в България след разговор между кмета на Петрич Д. Бръчков и здравния министър Ст. Кацаров

ГКПП – Златарево предстои да бъде отворен за влизащите в България граждани, съобщиха от здравното министерство. По този начин ще бъде облекчен трафикът от автомобили, пристигащи от Република Гърция. На граничния пункт е разкрит кабинет на РЗИ, който да следи за предоставянето на необходимите документи за вход в страната, въведени с действащата заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Досега през този пункт се допускаше единствено излизането от България, което създаваше затруднения при пътническите, в това число и туристически пътувания, и забавяше преминаването през границата.

Припомняме, че преди 20 дни на срещата с областния управител Николай Шушков кметът на Петрич Димитър Бръчков настоя за промяна на пропускателния режим на ГКПП – Златарево. Кметът обърна внимание върху проблемите, които произтичат от затварянето на ГКПП – Златарево за влизане в Р България от Р Северна Македония. Пропускателният режим през този пункт е само за излизане от територията на страната, а влизащите в България ще трябва да минават единствено през ГКПП – Станке Лисичково и ГКПП – Гюешево според заповед на Министерство на здравеопазването. Това обаче създава логистични проблеми, особено при пътническите и туристически пътувания, и бави преминаването през границата. След разговора с областния управител и с директора на РЗИ – Благоевград кметът Димитър Бръчков предложи да се инициира промяна в частта от министерската заповед, която определя граничните пунктове, през които може да се влиза в България, като се допълни и ГКПП – Златарево.

В този случай ще бъде необходимо директорът на РЗИ – Благоевград да командирова служители на пункта за дейността по задължителен здравен контрол. От своя страна, кметът Димитър Бръчков се ангажира да проведе разговори да се командироват и медицински лица от МБАЛ „Югозападна болница“ на ГКПП – Златарево в помощ на РЗИ – Благоевград.

Предложението на петричкия кмет срещна пълна подкрепа от страна на областния управител Николай Шушков и директора на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов.

„Промяната в пропускателния режим на ГКПП – Златарево ще стане възможна с изменение заповедта на здравния министър д-р Стойчо Кацаров, с когото проведох среща точно по този повод. Засега тази заповед не е факт, очаквам всеки момент да бъде изготвена, за да се облекчи пътуването през ГКПП – Златарево”, коментира кметът на Петрич Димитър Бръчков.

За този проблем в. „Струма” подробно информира в началото на месец май.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *