ДОБРАТА НОВИНА! Рекорден брой – 1650 ЮЗУ студенти, получиха стипендии, най-много – 825, са по успех

Рекорден брой от 1650 студенти на Югозападен университет „Неофит Рилски“ са класирани и получиха стипендии за три месеца – октомври, ноември и декември. За сравнение, за зимния семестър на миналата академична година стипендии взеха 1464 обучаващи се в университета.

Най-много – 825, са отпуснатите стипендии по успех, които за отличниците /6.00 до 5.50/ са – 120 лв. месечно, за успех от 5.49 до 5.00 – 100 лв., и от  4.99 до 4.00 успех – 80 лв.

Преводи има и по сметките на 155 чуждестранни студенти, 160 студентки майки, 75 получават стипендия по право. С по 210 лв. са зарадвани и 435 студенти,  обучаващи се в специалности от приоритетните професионални направления като педагогика, филология, философия, история и археология, химически, физически науки, математика, информатика и компютърни науки, машинно инженерство и други, определени за приоритетни с Постановление №64 на Министерския съвет от 25.03.2016 г.

„Няма отказано заявление. Всички студенти, подали документи за стипендии, са класирани“, коментира помощник-ректорът на ЮЗУ Николай Тахов. Главният счетоводител на университета Трендафил Мудурски разясни, че това се дължи на увеличението с 1 млн. лв., като миналата година парите за стипендии са били 2.5 млн. лв., а за 2018 г. са 3.5 млн. лв.

„Като добавим и 700-те хил. лв. за студентски практики и парите по „Еразъм +” общият размер на средствата е близо 5 млн. лв.”, констатира главният счетоводител на ЮЗУ и допълни, че 472-ма студенти са взели по две стипендии, като например по успех и за обучение в приоритетна специалност.

По традиция стипендиите за трите месеца бяха преведени в навечерието на студентския празник. В тази връзка репортер на „Струма“ попита студенти от различни специалности къде ще посрещнат 8 декември и се оказа, че някои изобщо няма да празнуват, а други ще се веселят в заведения в Благоевград.

„Какво да празнуваме, навсякъде е чалгария и скъпотия. Изобщо няма да се събираме. По-добре да се подготвяме за предстоящите ни изпити, а парите от стипендиите да вложим в образованието си”, заключиха студенти от специалност „Приложна лингвистика”, а техни колеги от „Английска филология” споделиха, че всеки ще празнува самосиндикално.

„Нашият курс ще се събираме в механа в Благоевград. Кувертите са в порядъка на 30-35 лв., смятам, че е нормално като цена”, сподели третокурсничката от „Връзки с обществеността” Валентина Капитанска, а студентите от четвърти курс на същата специалност Мартина и Цветомир обясниха, че заедно с колегите си ще  се веселят също в Благоевград.

„Миналата година бяхме в Банско, сега ще сме в Благоевград, а и казано честно, нямаме много време за празнуване, тъй като програмата ни е много натоварена”, признаха студенти от специалностите „Българска народна хореография” и „Изпълнителско изкуство”.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Моливчо и Сръчко

    Както намаляват студентите всяка година, ще започнат и на Сульо и Пульо да дават стипендии белким ги задържат в ЮЗУ-то, та и ректорского тяло и камарилата лизачи около тях да гушват големи премии. Иначе знанията на сегашните отличници в университета са на половина, че и по-малко, от знанията на учениците в елитните техникуми едно време! А и дървените философи ли станаха приоритетни специалности?! Аман от непроизводителни чантаджии с мераци за началници!!!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *