Топ теми

Добра новина за изпадналите в криза традиционни клубове в Югозапада, ползват бонус за принос в минало време

Добри дни предстоят за традиционните футболни отбори в Югозапада, които по една или друга причина кретат в аматьорските групи. Централата на БФС подготвя проект за категоризация на клубовете в страната, което ще засегне особено сериозно тези от ниските ешелони. Въпросната категоризация ще отчита най-вече тежестта на съответния ФК на футболната карта на страната.

Така клуб, който е с традиции и базиран в областен град, но играе в Трета лига, ще се котира по-високо в сравнение със своя събрат на същото ниво, но от по-малко населено място или село. Това пък ще влияе при подаване на документи за професионален лиценз или при молба за изкачване в по-горна група. Самата категоризация ще се базира на няколко типа критерии, в това число традиции и принос към българския футбол в миналото и потенциал за развитие. Също така тази подредба ще има значение и за развитието на юношеските школи, а също така и при евентуална държавна помощ за проекти или подобрения в базата. Такъв бонус могат да ползват „Марек“, „Беласица“, „Миньор“, дори и „Вихрен“.

От БФС са взаимствали идеята от най-развитите европейски страни, в които подобен регистър на клубовете съществува отдавна. Новаторите в това направление са Англия и Франция. На Острова оказва голямо влияние при определяне нивото на академиите и не са малко случаите, в които детско-юношеските школи на солидни клубове от Висшата лига, като „Шефилд Юнайтед“ и „Кристъл Палас“, попадат в категория 2. В същото време в първа категория са тимове, които не са в елита, от калибъра на „Дарби Каунти“, „Фулъм“, „Блекбърн“… Във Франция клубовете могат да кандидатстват за извънреден лиценз за школите си. Така академията на „Метц“, която разполага с пет терена само за подрастващите, собствено училище и е подписала множество договори за сътрудничество, има гарантирано място в категория Елит, без значение, че мъжкият отбор е асансьор между Лига 1 и Лига 2.

ТОНИ КИРИЛОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *