Добра новина: Уврежданията от COVID-19 на белите дробове и сърцето са лечими

Наблюдаваме подобрение при пациенти с ужасяващи промени в белите дробове и сърцето след ковид инфекция. При правилно лечение те са обратими. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия кардиологът проф. Иво Петров.

„След лекия застой по брой на заразени има пик на сърдечно-съдовата заболеваемост. Много често се засягат от коронавирус сърцето и белия дроб. Няма повторна инфекция, а това са последствията на тази възпалителна буря, които могат да бъдат лекувани“, обясни той.

Ваксините срещу COVID-19 са препоръчителни за хората със сърдечно-съдови заболявания, заяви професорът. 

Децата изключително рядко се разболяват, но има и такива случаи, каза той, след като водещият Виктор Николаев изтъкна, че само за два месеца повече от 20 малчугани са имали тежко протичане на т.нар. мултисистемен възпалителен синдрем, който уврежда сърцето. 

„За тези увреждания от т.нар. дълъг ковид се появиха съобщения в Англия още в началните месеци на пандемията. Тогава се забеляза втори пик на заболявания, които обаче протичат по по-различен начин, т.е. пациентите вече са PCR-негативни, но с изработени антитела“, заяви проф. Петров. 

„Това е т.нар. цитокинова буря, която води до цитотоксична буря – разграждане на клетки. Такива случаи обаче са изключително редки“, добави той.

Професорът сподели, че вече се е ваксинирал. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *