Председателят на новата Ковид комисия към ОбС – Благоевград д-р П. Янкулски се включи в екипа на РЗИ и влезе в битката със заразата

Общинският съветник и председател на сформирания миналата седмица Консултативен съвет за борба с Ковид-19 към местния парламент на Благоевград д-р Павлин Янкулски от вчера е на първа линия в битката с коронавируса. След 15 г. в частния бизнес той се върна на работа в Регионалната здравна инспекция, където има 10 г. стаж и последно бе на позиция завеждащ сектор „Държавен санитарен контрол“.

„Преди няколко дни се видяхме с директора на РЗИ д-р Калоянов и видях, че е съсипан. Призна, че хората издъхват вече от преумора, и ме помоли да се включа да помогна“, простичко обясни мотивацията си общинският съветник и коментира:

„Системата издиша, а положението е трагично. Колегите са адски уморени и им личи, аз единствен се шегувам и това е показателно за напрежението в РЗИ – Благоевград“, разкри д-р Янкулски.

Първата задача, която той пое вчера сутринта, е да връчва предписания на болните под домашна карантина. Некролозите по входни врати, на които звънял, категорично затвърдили убеждението му за спешна нужда от бързи и адекватни мерки за ограничаване разпространението на заразата.

„Знам, че още има хора, които не вярват в сериозността на положението и се страхуват повече, че бизнесът им ще пострада при временно спиране. Ако се чудят какво да правят и как да оцелеят, да се включат да работят в болниците като санитари – добри пари дават, и ще са от голяма полза за обществото“, призова съветникът.

Д-р Павлин Янкулски не си е поставил срок колко време да остане в РЗИ. Решил е да работи там колкото е нужно, като предполага, че през пролетта ситуацията ще се успокои и тогава нуждата от допълнителна помощ ще отпадне. „Или докато не се разболея. Имам антитела, но не достатъчно, за да ме предпазят от заразяване“, призна той.

Като съветник и председател на Ковид комисията в ОбС се надява да съдейства на колегите си в РЗИ за решаване на спешни проблеми. „Най-спешно трябва да решим въпроса с опашките пред РЗИ и как хората да не мръзнат, чакайки за направление за PCR тест“, отбеляза новоназначеният здравен инспектор и разкри, че вече са обсъдени няколко варианта и до дни този проблем ще отпадне.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *