ДОБРИЯТ ПРИМЕР! 77- г. разложанин с 57-г. стаж зад волана със златен талон за нито едно нарушение на пътя, сменил 12 коли

77- годишният Тодор Малчов от Разлог е горд притежател на контролен талон „Водач на МПС без наказания“, или т.нар. Златен талон. От първоначалното придобиване на правоспособност през далечната 1963 година досега мъжът не е получил нито едно наказание за нарушение на правилата за движение по пътищата. 57 години шофьор – 0 нарушения, това е цената на Златния талон. В свидетелството си за управление Тодор Малчов има вписани всички категории, а целият си  трудов стаж  е натрупал като професионален шофьор, работейки при вредни условия на труд – превозвал е уран от мината в Елешница. Споделя, че за всичките тези години никога не си е позволил да наруши правилата, а от всяка грешка се е учел.

„Секунда невнимание – цял живот страдание“, това казваше моят инструктор и това ме е водило цял живот, вече 57 години. Никога не съм си позволил да наруша правилата, въпреки че съм пътувал навсякъде в страната. Случвало ми се е да изчаквам водача отсреща, дори и да съм с предимство. Дори съм бил критикуван от приятели за  това, но добрият шофьор е не този, който умее да кара бързо, има добри рефлекси или хубава кола, а този, който спазва правилата, може да предвиди всяка една ситуация и да не допусне да стане инцидент. Често съм чувал колеги шофьори, особено в столицата, да ме обиждат на „селянин“, но не ме интересува, важното е, че съм опазил своя живот и живота на други“, споделя Малчов.

Признава, че винаги е имало недисциплинирани шофьори, но в миналото е имало по-малко автомобили и по-малко инциденти. Разочарован е от днешните младежи, които не мислят, когато се качат зад волана, и смятат за велики и безсмъртни. 

 „Днешните шофьори никой не може да ги дисциплинира, самите те трябва да се дисциплинират и да имат самосъзнание, да са съвестни и да внимават повече. Трябва да осъзнаят, че животът е ценен. Но днес всичко е сбъркано. Ако имаш пари, можеш да си купиш книжка, без да си ходил на курсове, без никакъв опит. Минимум пет години са нужни на човек, за да стане добър шофьор“, казва още Малчов.

А на самия него професията „шофьор“ му е на сърцето. Това е била мечтата му още от малък, това е била и професията му.

„Ако се родя отново, пак ще стана шофьор. Имах възможност да отида да работя в полицията, но отказах. По онова време това беше много уважавана професия, но не ми беше по сърце.

И до днес, на 77 години, Тодор Малчов все още е зад волана и това му доставя удоволствие. Сменил е общо 12 коли, но любимата му е била „Волга”, заради това, че е била широка и просторна. Първата му кола е била „Жигули”. Купил я за 4000 лева благодарение на свой роднина, който работил цял живот в Америка и оставил на наследниците си всичките си спестявания.    

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Шишо Бакшишо

    Глупости, „златен“ талон се дава, ако в продължение на 7 години нямаш нарушения, а не за целия период от придобиване на книжка! И аз имам златен талон, въпреки че съм глобяван за нарушения, но като минат 7 години от последното такова, можеш да смениш обикновения талон със „златен“!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *