Добрият шеф е вреден за кариерата на служителите

Добрият шеф, който подава ръка на преуморения от работа служител, може да се окаже вреден за кариерата на подчинения, тъй като последният по-добре може да се възстанови, разчитайки на собствените си сили, пише “Дейли мейл”.

Екипът от университета в Източна Англия, воден от д-р Карлос Пералта установи, че строгите и безчувствени мениджъри са по-полезни за “емоционално изхабените” свои служители.

При такова ръководство преуморените излизат по-лесно от дупката, отколкото подчинените, които получават съчувствието на боса. След изтощението и “прегарянето” на работното място, работниците се чувстват още по-нещастни заради добрия си шеф, предаде БТА.

Екипът проведе тестове с 500 служители. Всички страдали от емоционално изтощение. Първата фаза на прегарянето на работното място е когато служителят се чувства изчерпан откъм емоционални ресурси. Явлението се наблюдава при много натоварен работен график. От това състояние работниците най-добре излизат с началник, който не изпитва състрадание към тях заради проблемите им. Тогава подчинените най-лесно си съставят план за излизане от ситуацията и най-добре се мобилизират.

Оттук д-р Карлос Пералта прави извода, че хуманният и съчувстващ шеф невинаги е доброто решение за кариерата на служителя. Проблемът е личен и за да бъде решен е необходима максимална мобилизация на личните ресурси, която се постига най-добре с по-строгите началници.

dnes.bg

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *