Добри новини от „Пирогов“! Има надежда за д-р Ирена Иванова, паднала от 7-ия етаж

С всеки изминал ден се подобряват прогнозите за 35-годишната д-р Ирена Иванова, която падна от 7-ия етаж на жилищен блок в София на 20 юли. Състоянието й вече е стабилизирано, контактна и прогнозите са възможно най-обнадеждаващите, като се има предвид колко тежки са травмите и уврежданията й.

Това съобщи днес на брифинг медицинският екип от „Пирогов“, който пое лечението й. Според колегите на младата жена шансът й вече е десетки пъти по-благоприятен, след като за спасяването й бяха организирани и кръводарителски кампании.

„Пораженията от подобно падане може да се сравнят с тези, които човек би получил при удар в стена със скорост около 100 км в час“, уточни неврохирургът проф. Николай Габровски, който е зам.-директор на „Пирогов“ и национален консултант по неврохирургия.

По думите му при всеки подобен случай травмите се различават в зависимост от обстоятелства и дали нещо е променило траекторията на падане. При д-р Иванова са засегнати в различна степен почти всички кости на опорнодвигателния апарат, но омекотяването при падането и бързата реакция на медиците са спомогнали състоянието й да не бъде още по-тежко.

Още първия ден лекари от 14 специалности са били включени в екипа, за да не се стигне до фатален край. Направени са й поредица от операции, но вероятно ще се наложат и други интервенции, а след това ще се пристъпи към активна рехабилитация.

Подобни на нейните травми, каквито се получават и при катастрофи, са наричат високоенергийни.

„Макар и много тежки, високонергийните травми не са непременно край на живота. Но само мощни университетски болници имат възможност за поддържане на задължителните при такива случаи опитни лекари по всички специалности, които да могат веднага да се включат в интердисциплинарни екипи. Освен това, естествено, е необходимо да разполагат със съвременна апаратура и да прилагат отработена организация за работа в екип. Борбата започва с овладяването на състоянието в първите най-критични часове, защото често в този период се случва най-лошото. После лечението може да продължи месеци. За щастие, имаме пациенти в отлично състояние след изключително тежки случаи, но възстановяването е продължителен процес. При добре свършена работа от екипите много тежко пострадали пациенти се възстановяват и живеят, както преди травмата“, каза още проф. Габровски, цитиран от „24 часа“.

Той подчерта, че все пак има риск от обрат при д-р Иванова.

Нейният случай е сравняван с падането от 6-ия етаж на гимнастичка от националния отбор Цветелина Стоянова, която също беше спасен в „Пирогов“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *