Доброволци издигнаха 9-метров кръст край село Добротино

Метален кръст се издига пред  двора на манастир “Свети Илия” край гоцеделчевското село Добротино.

9-метровият кръст е издигнат по инициатива на мъж, роден в селото, който живее от години зад граница. В съня му се явява Свети пророк Илия, който му заръчва да се построи кръст в двора на манастира , носещ името на светеца.  На доброто дело откликват  млади мъже с родова връзка от селото, които с общи усилия издигнаха монолитния кръст дни преди Илинден – денят на Свети пророк Илия.

Металният кръст е висок 9 метра и широк 6 метра, има и два златни кръста – от страна на лицето и на гърба, съобщава гоцето. ком.

Кръстът, разположен на хълма пред двора на манастира, може да се види от пътуващите в посока  Попови ливади, а нощем  кръстът свети красиво.

Манастирът в Добротино също е изграден  след съновидение. През далечната 1942г. в съня на Николина Давидова се явил Свети  Илия, който й казал да отиде на хълма и да разрови цъфнал храст. Под него жената намерила  иконата на “Свети Илия”.  Сънят бил разтълкуван от местните като заръка да се построи храм в чест на Свети Илия, който няколко години по-късно е изграден.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *