Договор, сключен между БФС и ФК “Вихрен”, предизвика гнева на санданчани, за да играят футбол на тренировъчното игрище, трябва да плащат по 5 лв. на час на човек

Договор, сключен между БФС и ФК “Вихрен” /Сандански/, предизвика гнева на ветерани футболисти и хора, които ползват стадиона и тренировъчното игрище в града за аматьорски футболни срещи. На проведеното вчера заседание на Общинския съвет в Сандански, което по предложение на съветника Стоян Стоев започна с едноминутно мълчание в памет на починалия почетен гражданин на Сандански Петър Караангов, стана ясно, че БФС е сключил в нарушение договор с трета страна, каквато се явява ФК “Вихрен”. По силата на договора футболният клуб започва да събира такса от желаещите да ползват базата, което предизвиква гнева им.

„Този договор е сключен по действащ договор между община Сандански и БФС, сключен през 2019 г., и е нарушение на правните норми”, поясни кметът Атанас Стоянов.

Съветникът Живко Иванов припомни на колегите си, че през 2011 г. с решение на Общинския съвет е отдадена под наем за безвъзмездно ползване на ФК “Вихрен” цялата спортна база – градски стадион, тренировъчно игрище и съблекалните.

През месец юли 2019 г. отново с решение на Общинския съвет е предоставена спортната база – тренировъчно игрище, лекоатлетическа писта и тренировъчно игрище на БФС. От своя страна, БФС не е в правомощия да сключва договор с трета страна, каквато се явява ФК “Вихрен”, заяви Ж. Иванов. Той предложи да се свика извънредно заседание, на което да се проверят и двата договора, и Общинският съвет да излезе с конкретно решение по казуса как ще се стопанисва спортната база на градския стадион.

Повече яснота внесе кметът Ат. Стоянов. Той започна с това, че спортуващите на спортната база са поставили важен проблем с ползването на тренировъчното игрище, стадиона и базата. От месец юли 2019 г. община Сандански има сключен договор за безвъзмездно ползване на спортната база с БФС. През месец октомври тази година БФС е сключил договор за наем с ФК “Вихрен” на терена и спортната база. По този договор таксите и сметките за ток, вода и други разходи се поемат от БФС, а не от община Сандански. На база на този сключен договор ползвателят, който се явява футболният клуб, трябва да осигури безвъзмездно ползване на базата от местния футболен клуб.

„В решението на Общинския съвет от 2019 г. няма клауза, регламентираща и преотдаване на трети лица, а именно ФК “Вихрен”, каза кметът Ат. Стоянов и допълни, че в последния работен ден на миналата седмица /петък, 27 ноември/ е провел среща в БФС със секретаря на федерацията и същият е запознат с договора, който е против  решението на Общинския съвет. Той дал уверение, че ще извърши проверка и ще бъде прекратен договорът на федерацията с ФК “Вихрен”.

„До края на годината ще бъде изготвен нов анекс за оптимизиране, ползване на спортната база на градския стадион и ще се определят таксите –  безвъзмездно за ФК „Вихрен” и минимална цена за гражданите на община Сандански”, каза Ат. Стоянов.   

Според Давид Граматиков, представител на жалващите се, от месец октомври те плащат по 5 лева на човек на час за ползване на изкуствения терен. „Тази цена е много висока за нас”, каза Д. Граматиков и допълни: „От месец в знак на протест не посещаваме спортната база в Сандански и затова поставяме въпроса с жалба до Общинския съвет”.

Президентът на ФК “Вихрен” Георги Манолев, който бе в залата по покана на кмета Ат. Стоянов, заяви: „Да, това е договор, сключен между ФК „Вихрен” и БФС. Извикаха ме в централата и ми казаха, че предстои свикване на нов конгрес и трябва да бъде подписан договор за наем на спортната зала. Съгласно този договор от месец октомври ФК “Вихрен” плаща по 490 лева наем на БФС за спортната база и всички консумативи – ел. енергия и вода за тренировъчното игрище и спортната база. След като гражданите не са съгласни, ще намалим цените за ползване. В Югозападна България обаче всички футболни клубове се издържат от общините – Петрич, Дупница и Кюстендил. Ние имахме шанс да оглавим класирането в трета лига, но загубихме. Ние не можем да се преборим, защото нямаме финансиране от общината. Ако искаме да имаме професионален футбол, това не може да стане без подкрепата, и то финансова, на общината”, каза Г. Манолев.

На сесията стана ясно, че от половин година всички желаещи да ползват тренировъчното игрище са плащали по 50 лева за неопределено време, преди това таксата е била 30 лева за час. Сега ако 20 души, разделени в два отбора, искат да играят един час, трябва да платят 100 лева. Именно това предизвика и гнева на жителите на Сандански. Проблемът предстои да се решава на извънредно заседание или на обществен дебат. 

ЛИДИЯ МАНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *