HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ДОКАТО ДВАМА СЕ КАРАТ! „Симид София“ печели от битката за 563 445 лв. между благоевградските хлебни босове Н. Гръчки и П. Иванов

Община Благоевград прекрати обществената поръчка за доставка на хляб и хлебни изделия за детските и социални заведения за следващите 3 години и обяви процедура за пряко договаряне. Както „Струма“ писа, прогнозната стойност на поръчката, която се обявява без успешен завършек два пъти за по-малко от година, е за 563 445 лв.

През март 2017 г. и в първите дни на януари 2018 г. общината проведе поръчки, но и двата пъти не се стигна до избор на доставчик. Първия път за поръчката се конкурираха „Еталон 66“ ЕООД на хлебния бос Петър Иванов и ЕТ „Нейчо Гръчки“. Въпреки че за победител бе обявена първата фирма, вторият участник обжалва в съда решението на комисията в последния ден от срока и след няколко месеца дела бе постановено поръчката да се обяви повторно.

Междувременно Гръчки спечели от проточване на решението във времето, той бе доставчикът преди провеждането на конкурса и заради липса на нов договор общината продължи неговия, вече изтекъл.

На повторно обявената обществена поръчка на 3 януари се явиха отново „Еталон 66“ ЕООД и „Ен Джи Бейкъри“ ЕООД на Кирил Китанов, племенник на Нейчо Гръчки. В процеса на работата си комисията начело с юриста Силвия Колева отстрани фирмата на Петър Иванов, а след сигнал на „Струма“, че „Ен Джи Бейкъри“ не е регистрирана по УС „България“, което е задължително при детско и ученическо хранене, последва отстраняване и на втората фирма.

Междувременно на последното публично заседание на комисията по поръчката стана ясно, че ЕТ „Нейчо Гръчки“, който продължава да храни хлапетата в яслите и градините, от декември 2017 г. няма регистрирана производствена база, в която да произвежда продукцията си, и на практика се явява само дистрибутор. Това бе потвърдено от директорите на областните дирекции за безопасност на храните в Кюстендил и Благоевград в отговор на писма на община Благоевград.

В крайна сметка общината обяви за трети път процедурата, но този път тя е за пряко договаряне. „Имаме това право, след като не е имало годна оферта и като направим предварително проучване на фирмите на пазара“, обясни директорът на дирекция „Правно обслужване“ Антония Методиева. Поканата е изпратена до „Симид София” ООД, представлявана от Митко Караджов и Георги Христов. В дружеството с еднакъв капитал са „Комат 2“ ООД със съдружници Митко Караджов и Кристина Чорлева-Алексиева, и кооперация „Симид 1000“. И двете са с регистрация в Пловдив, на съседен адрес: „Куклено шосе 1“ и „Куклено шосе 3“.

В Благоевград софийската фирма „Симид София“ ООД има складова база, в която се доставя и се разпределя продукцията й за местния пазар. Тя е в старата фурна на площада в Старо Струмско. Отварянето на офертата й е насрочено на 9 март в общината.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *