Докато ОИК – Кресна търси от съд и прокуратура заверки на присъдата на кмета на Сливница, той поиска възобновяване на делото

Осъденият за документна измама на 9 месеца условно с 3 г. изпитателен срок и 2 г. без право да заема ръководни постове кмет на кресненското село Сливница Йордан Дончев спаси креслото си за неопределено време.

Докато Общинската избирателна комисия в Кресна се чудеше коя институция какъв документ с колко подписа и печати и с какви заверки да й изпрати, за да може въз основа на него да прекрати мандата му, юристите на Дончев подадоха молба за възобновяване на наказателното дело срещу него. Информацията с искането за възобновяване на делото постъпи на третото заседание на ОИК по иначе елементарния казус, в който комисията трябваше да изпълни влязло в сила съдебно решение.

Припомняме, че първия път ОИК не призна официално писмо на кмета на Кресна Николай Георгиев да прекрати мандата на селския управник, въпреки че към него бе приложено и съдебното решение на Окръжен съд – Благоевград. Тогава членовете на комисията решиха, че съдът трябва да си кореспондира директно с тях, а не през кметската администрация. На следващото събиране членовете на комисията взеха решение да изпратят до Районна прокуратура – Сандански искане да им изпратят съдебното решение. При третото им събиране на 7 октомври под точка 1 в дневния ред на заседанието бе записано „Подготовка, комплектуване и изпращане на документи до Районна прокуратура – гр. Сандански“, след като държавното обвинение изпратило в ОИК препис от влязлата в сила присъда. Според ОИК и този документ обаче не бил официален, защото не бил заверен от съда.

В тази връзка комисията реши да изиска отново от Районна прокуратура – гр. Сандански заверен от съда препис от влязла в сила присъда. Решено е същото искане да бъде изпратено и до Районен съд – гр. Сандански.

В края на заседанието обаче изненадващо стана ясно, че адвокатите на селския управник са подали на 29 септември 2020 г. в Районен съд – гр. Сандански молба за възобновяване на производството срещу Йордан Стоянов Дончев – подсъдим по НОХД №216 по описа за 2018 г. на Районен съд – гр. Сандански.

В тази връзка завчера ОИК – Кресна взе още едно решение – пак да иска от съда официална информация относно искането за възобновяването на производство.

Според юристи безпрецедентният казус е нагледно доказателство за бумащината, безидейността и безнаказаността на общинските избирателни комисии, на които никой не търси отговорност за решенията и сроковете, в които ги вземат.

„При влязла в сила присъда кметът е трябвало да бъде отстранен от поста още на следващия ден – категоричен бе благоевградският адвокат Илко Стоянов. – Искането за възобновяване на производство не спира изпълнението на присъдата, затова изцяло в случая вината е на ОИК – Кресна, която отказва да си свърши работата“, категоричен е юристът.

По процедура възобновяването на дело може да стане само ако има нови обстоятелства или грубо нарушение на съдебния процес. Апелативният съд трябва да прецени дали ще го възобнови, което обикновено става в закрито съдебно заседание, а едномесечният срок е препоръчителен, но не и задължителен. Ако ОИК – Кресна продължава да умува по казуса, да губи време в кореспонденция с различните институции и ако реши, че трябва да чака и решението на Апелативен съд, Дончев може остане на поста си и до края на годината.

Припомняме, че кметът на Сливница беше осъден заради това, че имайки нотариални правомощия за населеното място, е заверил декларации на десетки хора за прехвърляне на партидите им по допълнителното задължително осигуряване от един пенсионен фонд към друг. В хода на делото съдебно-графологичните експертизи доказаха, че всички подписи върху молбите за смяна на фонда са подправени.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *