Докторант в музея в Кюстендил почерпи за Антоновден, колежката му етнолог разкри: Раздават се питки, намазани с мед, не се държат отворени врати и прозорци, за да не влязат болести…

В работна обстановка стартира именния си ден докторантът от Регионалния исторически музей в Кюстендил Антон Венев. Още с идването си на работа младият кюстендилец бе обграден с внимание от колегите си, които го обсипаха с поздрави за празника. Сред пожеланията бяха неизменно и за блестяща научна кариера в попрището му. Това, че А. Венев е талантлив, доказа и последното му изпращане на специализация в Австрия миналото лято заедно с колегата му Явор Митов.

Именякът не бе забравен и от по-голямата си сестра Русанка, която от години е семейството си в Испания. Много успехи му пожелаха и порасналите му племенници Кристиян и Кристина.

Докторантът почерпи колегите си подобаващо, а те го изненадаха с подаръци.

248 са жителите на община Кюстендил с името Антон и 209 с името Антоанета. 216 са кръстените Тони, 121 носят името Антонио, 60 дами са Антония, а 54 – Донка.
Колежката на Антон Венев, етнологът Веска Спасова, разказва, че на Антоновден, за да бъдат омилостивени всички болести, жените месят пресни питки, които мажат с мед, защото медът е една от божествените храни, еликсирът на живота. Той може да умилостиви всички тези демонични сили. „Раздават се тези пресни питки за здраве, а една от тях навремето оставяли на тавана за болестите. Спазва се забрана да не се работи женска работа, не се плете, не се шие, не се тъче. Вярва се, че ако човек се убоде, раната трудно или въобще няма да зарасне”, каза Веска Спасова. Не се вари боб, леща, царевица и други варива, за да няма болести в семейството. Не се оставят врати и прозорци отворени, защото по-старите българи вярвали, че така болестите ще влязат в дома.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *