Докторът по география в ЮЗУ Вл. Караджов стана писател, книгата му бие рекорд на „Хари Потър“ – 16 издателства му върнали ръкописа с отказ

Докторът по география в ЮЗУ „Н. Рилски“ Владимир Караджов издаде първата си книга за магичната история за откриването на най-голямото съкровище на света. Преподавателят, който доскоро имаше и часове в Езиковата гимназия в Благоевград, която самият е завършил, знаел заглавието на „Етиопска приказка“ още преди 3 години, когато нямал дори идея какво ще е съдържанието.

На презентация миналата вечер пред солидна публика в общинската галерия той откровено разкри мечтата си да стане вторият най-добър писател сред географите след автора на „Книга за джунглата“ Ръдиард Киплинг. Че е увлекателен разказвач, присъстващите се увериха и без да са чели книгата. Вл. Караджов грабна вниманието им с любопитната история на раждането на творбата си: „През май 2013 г. с ученици от ЕГ влязохме в една двуетажна книжарница в София на „Витошка“. Хората пиеха капучино, четяха книги и си говореха, за първи път много силно си пожелах един ден на тези рафтове да има и  моя книга. Малко по-късно си купих пишеща машина, червена. После установих, че колкото и да е романтично, не е много удобна за редактиране и постване и я смених с компютъра. Година по-късно знаех името на книгата си, заради любовта ми от детството към приказките и специално към една книжка с прекрасни илюстрации – „Индийски приказки“, и към тайнственото звучене , което за мен е имала държавата Етиопия. И така започнах да пиша – на плажа и после на Бачиново. Проучих реални исторически фигури и факти и приложих знанията си на географ. Завърших книгата през 2015 г. и 2 години беше ръкопис на рафта у дома. Пращах я на издателства, откъдето я отхвърляха или дори не си правеха труда да ми се обадят. Като се замисля, книгата ми има по-голям потенциал от „Хари Потър“ на Джоан Роулинг, тъй като бе отхвърлена от 16 издателства, а нейната само от 9. И преди няколко месеца нещата изведнъж се отпушиха. Проф. Цв. Ракьовски се съгласи да стане редактор, съпругата ми Билянка направи великолепни илюстрации, въпреки че не е художник, и се появи издателството“, разказа авторът.

Той изненада всички освен с артистично четене на кратки откъси и със свое стихотворение. Аплодисментите не закъсняха и често го прекъсваха, а с великолепното си чувство за хумор и искреност Вл. Караджов даде наставления на всички, които искат да станат писатели: „Великите автори дават най-различни съвети за това как се пише, Хемингуей например казва „Пиши пиян, редактирай трезвен“, но всички работм с 30 букви от азбуката и само написаното от сърце, без да мислиш за граматика и правопис, отива право в читателското сърце. Като добавя, че не трябва да позволявате на редактора да убие чувството – това е тайната за увлекателното писане. Не се страхувайте от провалите, защото те са част от успеха“, убедителен бе Вл. Караджов.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. За сведение...

    “Отишъл чукчата в съюза на писателите на СССР и казал, че иска да стане писател. От там му отговорили, че преди това трябва да прочете много-много книги, а чукчата отговорил: “Ама чукча не иска да става читател, иска да става писател…”

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *